Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19: Rusia a venit în ajutorul Moldovei în cel mai dificil moment

© Photo : Miroslav RotariБорт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая
Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Abonare
Ajutoarele din Rusia vin în țara noastră continuu – zeci de tone de medicamente, zeci de mii de teste, laboratoare mobile, specialiștii epidemiologi.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. La sfârșitul lunii martie, când numărul bolnavilor de COVID-19 în Moldova  creștea de la o zi la altă, în sistemul de sănătate al țării devenit s-a conturat perspectiva unui deficit al reactivilor de detectare a coronavirusului. Și iată că pe 27 martie a ajuns ajutorul umanitar – 10 mii de teste.

Zeci de mii de teste pentru coronavirus – în ajutorul medicilor moldoveni

“Știți că civilizația noastră se confruntă cu o provocare colosală, epidemia coronavirusului, care a afectat peste 180 de state, inclusiv, țările noastre. În această situație ,conducerea Federației Ruse a decis să ofere un ajutor poporului frățesc moldovenesc”, a spus ambasadorul Federației Rusie în Moldova, Oleg Vasnețov, în timpul transmiterii ajutorului umanitar conducerii Ministerului Sănătății.

Помощь РФ - Молдове: 10 тысяч тестов на COVID-19 - Sputnik Moldova
Video
Ajutor umanitar acordat de Rusia Moldovei: 10 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a întâmpinat încărcătura la aeroport, i-a mulțumit la rândul său Rusiei pentru ajutorul acordat.

“În numele poporului moldovenesc vreau să exprim recunoștința poporului rus pentru acest ajutor, oferit anume în acest moment, anume în această formă. Aceste teste sunt extrem de necesare pentru prevenirea răspândirii infecției și vor permite diminuarea semnificativă a riscurilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Dumbrăveanu.

Alte teste au fost transmise operativ și malului stâng al Nistrului. Deja pe 5 aprilie, medicii transnistreni au primit 5 mii de teste pentru detectarea coronavirusului.

“An-124” pe aeroportul Chișinău – operațiune aeriană fără precedent

Proporțiile ajutorului, oferit Moldovei în perioada combaterii coronavirusului de către Rusia, care la fel nu a fost ocolită de epidemie, au sporit pe parcurs. Moscova și Chișinău s-au aflat într-un contact permanent – în fiecare zi aveau loc pregătiri serioase, erau rezolvate probleme organizaționale legate de transportarea încărcăturii medicale în Moldova.

Cea mai complicată sarcină logistică internațională de transportare în Moldova a echipamentelor medicale necesare a fost rezolvată  de specialiștii ruși – pe 19 aprilie la aeroportul Chișinău a aterizat aeronava a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei – gigantul “An-124”, cel mai mare avion cargo din lume.

Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Societate
Un avion al Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova produse medicale din China
Din Shanghai la Chișinău au fost adusă încărcătura cu masa totală de peste 50 de tone, inclusiv peste 80 de mii de teste pentru detectarea coronavirusului, peste 80 de mii de seturi pentru cea de-a doua componentă a testărilor, peste 280 de respiratoare KN-95, peste 600 de mii de perechi de mănuși medicinale, 50 de mii de tuburi de aspirație, mii de ecrane și ochelari de protecție, combinezoane, termometre cu infraroșu și alte echipamente de protecție.

Marfa a fost transportată în Moldova cu titlu gratuit, fără niciun fel de precondiții și exact în termenii stabiliți cu partea moldovenească. Doar costul combustibilului pentru efectuarea unei astfel de curse speciale se ridică la peste 200 de mii de euro.

Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, a subliniat că echipajul avionului care a transportat marfa din Shanghai la Chișinău a efectuat “un zbor extrem de dificil și îndelungat”.

Ajutorul a fost înalt apreciat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a întâmpinat echipamentele la aeroport, împreună cu reprezentanții corpului diplomatic și ai Ministerului Sănătății.

Ajutoare de peste tot – prietenii ruși susțin Republica Moldova

O susținere directă regiunilor Moldovei în care s-a creat cea mai tensionată situație în contextul combaterii pandemiei este oferită și de diverse personalități publice din Rusia. Datorită antreprenorului rus, membrul consiliului general al companiei “Delovaya Rossiya” Igor Ceaika, în Transnistria au fost instalate două testere multicanal pentru detectarea COVID-19 cu 3000 de teste.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și ambasadorul extraordinar şi plenipotențiar al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasneţov. - Sputnik Moldova
Igor Dodon, întrevedere de lucru cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov – Detalii

“Asistența consultativă este și ea una valoroasă. Aceasta este oferită de medicii cu experiență și de conducătorii unor instituții medicale din Rusia”, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care i-a mulțumit Rusiei pentru susținerea acordată.

Un laborator urmează să fie amplasat în Tiraspol, unde este cel mai mare număr de persoane infectate din toată regiunea transnistreană, iar cel de-a doilea va fi amplasat în orașul Râbnița.

Între 10 și 17 mai 2020, pentru a oferi Chișinăului și Tiraspolului a unui ajutor consultativ și pentru organizarea unor acțiuni, îndreptate spre combaterea coronavirusului, în Republica Moldova vor sosi specialiști ai institutelor științifice și de cercetare ale Rospotrebnadzor.

Rusia, care se află și ea într-o situație complicată în perioada crizei pandemice, reconfirmă că este gata să ofere în continuare o mână de ajutor poporului frățesc al Moldovei.

“Sprijinul rusesc în aceste vremuri dificile este pentru Moldova foarte așteptat și  oportun”, a menționat la sfârșitul lunii aprilie purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova. “Sperăm că asistența oferită va ajuta Moldova să facă față infecției cu noul coronavirus și să depășească toate urmările pe care aceasta le provoacă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0