Dodon despre creditul rusesc: Cei care se împotrivesc urmăresc revenirea la guvernare

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Abonare
Acordul de împrumut între guvernele Republicii Moldova și Federației Ruse a stârnit un val de critici în rândul deputaților. Iată ce crede șeful statului despre aceste nemulțumiri.

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. ”Pentru ca statul să poată achita pensiile și salariile, trebuie să găsim o ieșire din situație, trebuie mijloace finaciare”. Este reacția președintelui Republicii Moldova la criticile aduse Acordului de creditare între Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse.

„Dacă businessul nu este activ, dar el acum nu este activ și nu se achită taxe, atunci statul trebuie să găsească bani ca să achite salarii, pensii, pentru cheltuielile curente, astfel încât statul să fie funcțional”, a menționat Dodon.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a votat acordul de creditare cu Federația Rusă

Potrivit președintelui, în luna aprilie veniturile încasate la bugetul de stat de la Serviciul Fiscal și Vamă sunt cu 50% mai mici decât s-a estimat anterior. În acest caz, spune Igor Dodon, creditele externe sunt o soluție.

„Fondul Monetar Internațional a decis să ne ofere împrumuturi. La fel și Federația Rusă”, precizează șeful statului.

Cât privește împrumutul din partea Federației Ruse, președintele spune că discuțiile în acest sens au început încă în luna decembrie a anului trecut, când a fost stabilită o linie de creditare de 500 de milioane de euro, prima tranșă fiind de 200 de milioane de euro.

Dodon mai spune că împotriva creditării rusești sunt anume acei deputați care au fost la guvernare în ultimii zece ani și care au luat credite de la partenerii din Vest. Șeful statului crede că cei care se împotrivesc creditării rusești o fac nu pentru că nu le convin anumite condiții ale Acrodului, ci pentru că au sperat ca actuala guvernare nu va avea mijloace financiare necesare pentru a face față crizei cauzate de pandemia coronavirusului.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
CC a suspendat acțiunea legii privind acordul de creditare cu Federația Rusă

Mai mult, șeful statului este de părere că deputații care nu au acceptat împrumutul de la ruși urmăresc revenirea la guvernare prin metoda protestelor și a revoltelor. Menționăm că Parlamentul a votat în două lecturi Acordul de creditare cu Federația Rusă. Tot ieri, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii privind acordul respectiv, după ce o sesizare în acest sens a fost depusă de grupul parlamentar Pro Moldova.

În cadrul emisiunii, președintele a ținut să le mulțumească tuturor partenerilor care au anunțat că vor sprijini financiar Republica Moldova.

Deputatul grupului parlamentar Pro Moldova Sergiu Sîrbu a explicat în cadrul unei emisiuni de la Sputnik Moldova de ce consideră corectă decizia Curții Constituționale.

„Curtea Constituțională a fost obligată să suspende intrarea în vigoare a acordului de împrumut. Dacă nu ar fi acționat în acest mod, documentul ar fi dobândit statut internațional, iar Curtea Constituțională nu ar mai avea dreptul să îl ia în considerare", a menționat Sîrbu.

El consideră că aceasta este decizia corectă, din moment în care Legislativul a ignorat cererea grupului Pro Moldova, iar acordul de împrumut în sine necesită revizuirea mai multor puncte.

Amintim că ieri Fondul Monetar Internațional a transferat în contul Băncii Naționale aproape 234 de milioane de dolari. Cu o zi înainte, Uniunea Europeană a anunțat că va oferi țării noastre 100 de milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0