Demersul socialistului Vasile Bolea privind retragerea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale pentru Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca a fost examinat astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu unanimitate de voturi, membrii CSM au decis să remită solicitarea deputatului către instituțiile care i-au numit pe cei trei, deoarece examinarea unei astfel de sesizări nu ține de competența membrilor instituției, ci de cea a Parlamentului și Guvernului, care au numit judecătorii. Astfel, în cazul judecătorului Dominica Manole urmează să se pronunțe Parlamentul, care a numit-o în funcție, iar în cazul judecătorilor Liuba Șova, Nicolae Roșca urmează să se pronunțe Guvernul. O decizia previzibilă de altfel, potrivit doctorului habilitat în drept Teodor Cârnaț
Și asta deoarece articolul 137 din Constituție care spune clar că „judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Legii Supreme”.
„În cazul de față, procedura poate fi inițiată de instituțiile care i-au numit pe cei trei, de exemplu, în cazul dnei Manole procedura poate fi inițiată de Parlament, iar în cazul lui Nicolae Roșca și Liuba Șova, de Guvern”, subliniază Teodor Cârnaț.
Cert este că, tot astăzi, CSM urma să examineze și demersul liderului PPDA, Andrei Năstase, privind sancționarea fostului președinte al CC Vladimir Țurcan. Doar că Năstase și-a retras sesizarea în această dimineață.
„Năstase a încălcat legislația din motiv că a dorit să obțină careva dividente politice sau din alte motive. Avantajul lui Năstase este că nu deține nicio funcție oficială în stat, dar nu este demn pentru un jurist care a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”, adaugă Teodor Cârnaț.
Sesizarea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a fostului președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan a fost depusă la CSM pe 13 aprilie, când încă Țurcan deținea șefia Înaltei Curți.