Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizia CSM privind sesizarea lui Vasile Bolea era previzibilă? Ce spune Teodor Cârnaț

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Magistraturii a decis să remită solicitarea lui Vasile Bolea, privind sancționarea a trei judecători ai CC, către Parlament și Guvern. Andrei Năstase și-a retras sesizarea depusă la CSM.
Decizia CSM privind sesizarea lui Vasile Bolea era previzibilă? Ce spune Teodor Cârnaț

Demersul socialistului Vasile Bolea privind retragerea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale pentru Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca a fost examinat astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu unanimitate de voturi, membrii CSM au decis să remită solicitarea deputatului către instituțiile care i-au numit pe cei trei, deoarece examinarea unei astfel de sesizări nu ține de competența membrilor instituției, ci de cea a Parlamentului și Guvernului, care au numit judecătorii. Astfel, în cazul judecătorului Dominica Manole urmează să se pronunțe Parlamentul, care a numit-o în funcție, iar în cazul judecătorilor Liuba Șova, Nicolae Roșca urmează să se pronunțe Guvernul. O decizia previzibilă de altfel, potrivit doctorului habilitat în drept Teodor Cârnaț

Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Năstase și-a retras cererea depusă la CSM împotriva lui Vladimir Țurcan
„Orice student de la Facultatea de Drept cunoaște că unica autoritate care este în drept să-i elibereze din funcție pe judecătorii Curții Constituționale este plenul Curții Constituționale”, spune doctorul habilitat în drept Teodor Cârnaț.

Și asta deoarece articolul 137 din Constituție care spune clar că „judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Legii Supreme”.

„În cazul de față, procedura poate fi inițiată de instituțiile care i-au numit pe cei trei, de exemplu, în cazul dnei Manole procedura poate fi inițiată de Parlament, iar în cazul lui Nicolae Roșca și Liuba Șova, de Guvern”, subliniază Teodor Cârnaț.

Cert este că, tot astăzi, CSM urma să examineze și demersul liderului PPDA, Andrei Năstase, privind sancționarea fostului președinte al CC Vladimir Țurcan. Doar că Năstase și-a retras sesizarea în această dimineață.

Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova
Osmochescu, despre sesizările lui Bolea și Năstase privind pedepsirea judecătorilor CC

„Năstase a încălcat legislația din motiv că a dorit să obțină careva dividente politice sau din alte motive. Avantajul lui Năstase este că nu deține nicio funcție oficială în stat, dar nu este demn pentru un jurist care a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”, adaugă Teodor Cârnaț.

Igor Volnițchi  - Sputnik Moldova
Expert: CCM s-a lăsat atrasă în jocuri politice, iar asta nu e bine
Amintim că sesizarea președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, privind analizarea abaterilor disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole a fost depusă la CSM miercuri, 29 aprilie. În demersul depus, Vasile Bolea spune că cei trei au încălcat jurământul depus, după ce în august 2019 au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui CC și au admis ingerințe în activitatea instituției.

Sesizarea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a fostului președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan a fost depusă la CSM pe 13 aprilie, când încă Țurcan deținea șefia Înaltei Curți.

Fluxul de știri
0