Euro s-a ieftinit mult: Prețul afișat de băncile din Chișinău și cursul valutar BNM

© Sputnik / Виталий Тимкив / Trecere la banca de fotografiiЕвро
Евро - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Euro s-a ieftinit cu tocmai 25 de bani în cotațiile oficiale, comparativ cu ziua de ieri, iar prețul dolarului s-a redus cu 7 bani. Băncile din Chișinău vând astăzi euro și dolarul la un preț cu 6-10 bani peste cursul oficial.

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Birourile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără astăzi dolarul cu 17,50 -17,52 lei și îl vând cu 17,93 - 17,95 lei. Pentru euro, aceleași unități de schimb valutar au afișat un preț de cumpărare de 19 - 19,05 lei și un preț de vânzare de 19,42 – 19,49 lei

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
BNM anunță creșterea rezervelor ca urmare a creditului FMI pentru combaterea COVID-19

Rubla rusească este cumpărată de unitățile de schimb ale băncilor cu 23,2 bani și vândută cu 24,7 bani. Prețul pentru leul românesc este de 3,55 – 3,6 lei moldovenești la cumpărare și 4,04 – 4,07 lei moldovenești la vânzare. Pentru hrivna ucraineană, băncile au afișat în medie un preț de cumpărare de 40 de bani și un preț de vânzare de 65 de bani.

În continuare, este semnificativ decalajul, de ordinul a zeci de bani, dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare practicat de bănci. Aceasta înseamnă că operatorii încearcă să evite pierderile în actuala situație de incertitudine economică de pe piața mondială.

Prețul de vânzare al euro și dolarului practicat de bănci depășește cu doar 6-10 bani cotațiile oficiale anunțate de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 6 mai. Comparativ cu ziua de 5 mai, leul urcă la cursul oficial în raport cu dolarul, euro, leul românesc, hrivna ucraineană, dar coboară față de rubla rusească.

În același timp, un  preț mult mai avantajos îl oferă la vânzarea valutelor casele de schimb valutar. Spre exemplu, euro poate fi cumpărat de către persoanele fizice cu 19,27 lei, dar poate fi vândut caselor de schimb valutar cu 19,08 lei, în timp ce dolarul este cumpărat de casele de schimb valutar cu 17,56 lei și este vândut cu 17,69 lei.

© Photo : Banca Națională a MoldoveiRatele de schimb valutar pentru miercuri, 6 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei
Euro s-a ieftinit mult: Prețul afișat de băncile din Chișinău și cursul valutar BNM - Sputnik Moldova
Ratele de schimb valutar pentru miercuri, 6 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei

La  cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 6 mai, un dolar american este cotat cu 17,90 lei, un euro – cu 19,39 lei, o hrivnă ucraineană – cu 66 de bani, un leu românesc – cu 4,02 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 24 de bani. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Avertisment pentru cei care încearcă să facă speculă pe piața valutară

Comparativ cu 5 mai, în cotațiile oficiale, euro s-a ieftinit cu tocmai 25 de bani, iar dolarul - cu 7 bani.

Leul românesc a pierdut 4 bani moldovenești în cotațiile BNM.

Hrivna ucraineană a coborât cu aproape un ban, iar rubla rusească este în creștere ușoară, de până la un ban.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro - dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0