Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Avertisment pentru cei care încearcă să facă speculă pe piața valutară

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a lansat un avertisment dur la adresa celor care ar fi încercat să facă speculă pe piața valutară săptămâna trecută. Speculațiile ar fi vizat cotația dolarului.

CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Președintele Igor Dodon a declarat că piața valutară internă ar fi fost ținta unor încercări de perturbare săptămâna trecută, prin operațiuni speculative. Președintele nu a precizat ce persoane sau entități juridice s-ar fi aflat în spatele respectivelor acțiuni.

Курс валют - Sputnik Moldova
Prețul valutelor – în creștere: Cursul BNM pentru 7 aprilie

Igor Dodon le-a adresat un avertisment dur celor care ar fi încercat, joia trecută, 2 aprilie, sau vor încerca pe viitor să se îmbogățească prin operațiuni speculative cu valută. Tentativele speculative ar fi fost împiedicate prin intervenția promtă a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Președintele a spus că toate speculațiile financiare „vor fi taxate foarte dur de către stat” și că BNM dispune de rezerve valutare suficiente pentru a menține stabilitatea.

„Vreau să-i previn pe cei care încearcă să facă speculații pe piața valutară. Deja v-ați ciocnit și ați înregistrat pierderi la sfârșitul săptămânii trecute. Joi ați creat o agitație pe piața valutară și ați ridicat cursul și vineri ați fost nevoiți să vindeți dolarul cu vreo 30-40 de bănuți mai ieftin. Nu vă jucați cu speculația. Toate speculațiile vor fi taxate foarte dur de către stat. BNM dispune de rezerve valutare suficiente pentru a menține stabilitatea atât a monedei naționale, cât și stabilitatea în sectorul bancar”, a declarat președintele Dodon la briefingul susținut marți, 7 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Precizăm că joi, 2 aprilie, prețul dolarului american a crescut cu 11 bani față de cotațiile oficiale din 1 aprilie, iar euro s-a scumpit cu 10 bani. Vineri, 3 aprilie, comparativ cu cotațiile BNM din 2 aprilie, dolarul s-a scumpit cu 9 bani, iar euro – cu 5 bani, până la cotațiile de 18,43 lei și, respectiv, 20,12 lei.

La cursul valutar al BNM pentru 7 aprilie, un dolar american echivalează cu 18,64 lei, iar un euro – cu 20,13 lei. Moneda națională are o tendință de depreciere în raport cu principalele valute de referință.

Fluxul de știri
0