Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

”Avia Invest” îi datorează peste 22 de milioane de lei Autorității Aeronautice Civile

© Sputnik / Мирослав РотарьМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat intentarea unui dosar pe numele ”Avia Invest” SRL, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Compania îi datorează peste 22 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Autoritatea Aeronautică Civilă i-a solicitat executorului judecătoresc să inițieze procedura de executare în privința Avia Invest, pentru a recupera datorii de peste 22 de milioane de lei.

"Aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către "Avia Invest" SRL de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri", se menționează într-un comunicat de presă postat pe pagina web a Autorității Aeronautice Civile. 

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Goncearenko renunță la acțiunile ”Avia Invest”: Declarația businessmanului rus

Potrivit informațiilor, în perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, avea o datorie de peste 118 milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă. Suma restantă a fost acumulată din cauza "neachitării plăților pentru supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor", pe parcursul a 18 luni.

Asta deși, potrivit unei hotărâri a Guvernului din 2013, fiecare pasager la plecare și sosire în Moldova achită plăți în acest sens în sumă de 1,25 euro, iar agenții economici certificați sunt obligați să le transfere pe contul Autorității Aeronautice Civile.

Pentru a recupera acești bani, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată. În iulie 2019 s-a decis că între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL ”Avia Invest” să fie încheiat un contract de tranzacție. Compania ”Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria prin plăți lunare, conform unui grafic convenit de ambele părți. 

Oleg Tofilat - Sputnik Moldova
Tofilat, despre asul din mânecă al puterii privind rezilierea contractului cu Avia Invest
 Plățile au fost efectuate conform graficului și cea mai mare parte a datoriei a fost stinsă. În aprilie însă, ”Avia Invest” urma să transfere în bugetul de stat, la contul trezorerial al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. Compania nu a achitat însă această sumă până în ultima zi a lunii, așa cum a fost înțelegerea contractuală. Astfel, în prezent suma datoriei restante este de peste 22 de milioane de lei.

În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă i-a solicitat executorului judecătoresc intentarea dosarului de executare, cu aplicare măsurilor de asigurare, pentru suma totală restantă de 22.348.958,94 lei în adresa debitorului ”Avia Invest” SRL.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă atestă restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste 6 milioane lei. Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiunea companiei Avia Invest începând 1 noiembrie 2013, în conformitate cu Hotărârea Guvernului Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0