Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tofilat, despre asul din mânecă al puterii privind rezilierea contractului cu Avia Invest

© Sputnik / OsmatescoOleg Tofilat
Oleg Tofilat - Sputnik Moldova
Abonare
Compania „NR Investments Ltd” a reușit să încheie tranzacția de cumpărare a cotei de 95% din „Avia Invest”, chiar dacă autoritățile au anunțat săptămâna trecută că acest lucru nu va fi posibil, întrucât a fost aplicat sechestru pe capitalul social al firmei ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău.
Fost secretar de stat, despre asul din mânecă al puterii, în vederea rezilierii contractului de concesionare

Într-un comunicat emis de Executiv, se menționează că prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul au fost informați post-factum despre semnarea contractului.

Cetățenii care mai aveau o ultimă speranță că statul va interveni în acest proces și nu va permite concesionarea Aeroportului, își pun o întrebare logică: Mai poate fi reziliat contractul de concesionare, în condițiile în care de la bun început statul a pășit cu stângul în acest proces? În acest context, i-am solicitat o opinie fostului secretar de stat de la ministerul Transporturilor, Oleg Tofilat.

”Contractul existent de concesiune este unul defectuos, însă chiar și în acest contract defectuos există anumite obligațiuni, iar atunci când ele nu se respectă acest contract poate fi reziliat. Eu cred că autoritățile trebuie să depună mai mult efort. Niciun sechestru din Moldova nu ar fi putut să împiedice această vânzare, în condițiile în care tranzacția a avut loc într-o altă țară. Comisia de monitorizare a concesiunii, care are rolul de a constata dacă partenerul privat își respectă angajamentele, trebuie să vadă dacă clauzele contractuale sunt pe deplin îndeplinite, dacă nu, atunci contractul poate fi reziliat, oricare ar fi proprietarul”, susține Oeg Tofilat.

Compania cipriotă care deținea compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a fost cumpărată integral de Nat Rothschild. Cel puțin asta reiese din comunicatul emis de Guvernul Republicii Moldova. Executivul recunoaște că tranzacția a fost finalizată, dar precizează că contractul de concesiune a aeroportului semnat în 2013 cu "Avia Invest" este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate. Tranzacția a fost încheiată ieri, 28 august.

Fluxul de știri
0