Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Bulgaria și Serbia ridică interdicțiile de miercuri - Detalii

© AP Photo / Bernat ArmangueОфицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде
Офицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде - Sputnik Moldova
Abonare
Bulgaria și Serbia au anunțat că relaxează restricțiile de circulație și activitate începând de miercuri.

BRUXELLES, 5 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria și Serbia încep din această săptămână relaxarea restricțiilor luate ca parte a efortului de combatere a pandemiei de coronavirus.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Premierul Ion Chicu: Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai
Astfel, premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat ridicarea, de miercuri, a interdicţiei privind deplasările în afara localității.

Totuși, pandemia nu a fost oprită, iar în ultimele 24 de ore au fost confirmate în Bulgaria 23 de noi cazuri de COVID-19 şi au survenit patru noi decese provocate de această boală. Numărul total al cazurilor de COVID-19 confirmate în Bulgaria de la începutul epidemiei ajunge la 1.611.

Premierul Boiko Borisov a spus într-o conferință de presă de ieri că punctele de control dintre localităţi vor fi eliminate cel mai probabil de miercuri, dar le-a cerut cetățenilor să manifeste disciplină şi în săptămânile următoare.

”Trebuie să ne obişnuim să trăim cu virusul, acesta nu va dispărea într-un an sau doi”, a afirmat Borisov. El a precizat că astăzi va fi pregătit proiectul de lege privind ridicarea stării de urgenţă care este valabilă până pe 13 mai.

Bulgaria a închis la jumătatea lunii martie şcolile, barurile, restaurantele, hotelurile, centrele sportive şi culturale, precum şi magazinele, cu excepţia celor alimentare şi farmaciilor. A interzis de asemenea socializarea în spaţiul public şi a introdus carantina obligatorie pentru aproape oricine intră în ţară.

Premierul Borisov a mai spus că şi alte restricţii vor fi ridicate în zilele următoare. Chiar și barurile în aer liber şi restaurantele vor fi deschise în urma inspecţiilor realizate de autorităţile locale de sănătate şi de protecţie a consumatorului.

”Activităţile sportive individuale în aer liber sunt permise începând de luni, nu însă şi competiţiile. Se vor deschide şi bazinele de înot, cu condiţia aplicării tuturor măsurilor de siguranţă'', a precizat şeful guvernului de la Sofia.

Cum procedează Serbia

Și în Serbia, Parlamentul acestei țări va valida miercuri ridicarea stării de urgenţă impuse din cauza epidemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut ieri de  preşedintele Aleksandar Vucic, explicând că rata de infectare în rândul populaţiei s-a redus suficient.

”Condiţiile au fost întrunite (...) Joi nu vor mai exista restricţii de deplasare”, a declarat Vucic, la o emisiune a postului Pink TV.

Președintele Serbiei a impus starea de urgenţă la 15 martie şi, în baza acesteia, au fost luate măsuri de distanţare socială şi restricţii de circulaţie, inclusiv interdicţia de deplasare pe timp de noapte şi în weekend.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Societate
Pro-Moldova solicită amnistierea celor sancționați în perioada situației de urgență
Armata a fost desfăşurată la graniţe, în spitale şi centre pentru migranţi, şi pentru ridicarea de spitale de campanie pentru pacienţii fără simptome severe.

Vucic a spus că, pentru ca restricţiile să fie ridicate, trebuia ca procentul de infectare cu coronavirus în rândul persoanelor testate să scadă sub 5% timp de cel puţin o săptămână, iar numărul pacienţilor conectaţi la ventilatoare să scadă semnificativ.

Serbia a confirmat 9.464 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 193 de decese, dar rata contaminărilor a scăzut sub 5% printre miile de persoane testate zilnic, spun epidemiologii. Duminică au fost raportate 102 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus şi patru decese.

Serbia va relua săptămâna aceasta serviciile de transport public, inclusiv feroviar. În cursul lunii vor fi reluate şi cursele aeriene comerciale.

Și centrele comerciale, cafenelele şi restaurantele se vor redeschide, cu condiţia menţinerii distanţări sociale.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0