Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Osmochescu, despre sesizările lui Bolea și Năstase privind pedepsirea judecătorilor CC

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova
Abonare
CSM va examina pe 5 mai demersurile deputatului PSRM Vasile Bolea și liderului PPDA, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii disciplinare în privința a patru judecători ai Curții Constituționale. La ce decizii să ne așteptăm de la CSM.
Osmochescu, despre sesizările lui Bolea și Năstase privind pedepsirea judecătorilor CC

Consiliul Superior al Magistraturii va examina mâine, 5 mai, demersul deputatului PSRM Vasile Bolea privind sancționarea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, pe motiv că, în august 2019, aceștia au încălcat jurământul depus, după ce au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui CC și au admis ingerințe în activitatea instituției. În cadrul aceleași ședințe, membrii CSM urmează să se pronunțe asupra sesizării liderului PPDA, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii disciplinare în privința fostului președinte al CC, Vladimir Țurcan.

Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu spune că ambele sesizări sunt populiste. Și asta deoarece Consiliul Superior al Magistraturii nu are competența să aplice sancțiuni sau să-i demită pe membrii Curții Constituționale.

„Din start vreau să vă spun că acestea sunt acțiuni populiste, care nu au niciun temei juridic. De ce? Din simplul motiv că CC nu face parte din sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. CC este o instituție autonomă, care se subordonează doar Constituției. Pe când CSM este un organ al autonomiei sistemului judecătoresc. Deci, Consiliul Superior al Magistraturii nu are nicio competență în aceste cazuri, nu poate să examineze comportamentul unui judecător al Curții Constituționale”, a declarat profesorul universitar Nicolae Osmochescu în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Doctorul în drept internațional face referire la articolul 137 din Constituție care spune clar că „judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției”.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Schimbări de cadre la Curtea Constituțională: Igor Dodon, despre demiterea lui Țurcan

„Legea Curții Constituționale sau Codul Jurisdicției Constituționale spune expres că procedura de sancționare a unui judecător al CC poate fi inițiată numai și numai din inițiativa unei ramuri a puterii în stat care l-a delegat pe judecătorul respectiv. De exemplu, Parlamentul poate iniția procedura pentru judecătorii care i-a numit, Guvernul - pentru cei pe care, la fel, i-a numit și deja CSM pentru cei numiți de acest organ. Dar și aici, aceste instituții pot doar iniția procedura și nicidecum de a examina comportamentul sau de a sancționa un judecător CC”, adaugă Nicolae Osmochescu.

Profesorul universitar subliniază că judecătorii CC pot fi sancționați doar în cazul în care o decizie în acest sens este luată cu votul a patru colegi din CC.

„Sancționarea judecătorilor CC se face printr-o singură procedură, de înșiși membrii CC la ședința Curții, cu majoritatea de voturi, adică cu votul a patru judecători. Altcineva nu poate să decidă sancționarea judecătorilor CC”, conchide profesorul universitar.

Amintim că sesizarea președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, privind analizarea abaterilor disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole a fost depusă la CSM miercuri, 29 aprilie.

Sesizarea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a fostului președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan a fost depusă la CSM pe 13 aprilie, când încă Țurcan deținea șefia Înaltei Curți.

Fluxul de știri
0