Noua înțelegere OPEC+ a intrat în vigoare, petrolul se scumpește

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaОбъекты производственного объединения "Татнефть" в Республике Татарстан
Объекты производственного объединения Татнефть в Республике Татарстан - Sputnik Moldova
Abonare
Conform acordului, producția de petrol ar trebui să scadă în mai-iunie cu 9,7 milioane de barili pe zi, cu 7,7 milioane în a doua jumătate a anului și cu 5,8 milioane până la sfârșitul lunii aprilie 2022.

CHIȘINĂU, 1 mai - Sputnik. Prețul la petrol pe piața globală a început să crească chiar de astăzi, zi în care a intrat în vigoare noul acord OPEC+, care prevede reducerea producției de petrol.

Zăcăminte de petrol - Sputnik Moldova
Cererea globală la petrol, la nivelul anului 1995 - ce se întâmplă

La tranzacționarea de dimineață, contractele futures pentru luna iunie pentru prețul mărcii WTI a crescut cu 3,93%, la 19,58 dolari pe baril. În timpul tranzacțiilor, indicatorul a ajuns la 20,45 USD pe baril.

Contractele futures din iulie pentru marca Brent din Marea Nordului sunt în creștere cu 1,66%, și au ajuns până la 26,93 dolari la baril.

La 1 mai a intrat în vigoare un nou acord OPEC+, pe care țările petroliere le-au negociat pe 12 aprilie. Deci, în mai-iunie, producția ar trebui să scadă cu 9,7 milioane de barili pe zi, cu 7,7 milioane în a doua jumătate a anului și cu 5,8 milioane până la sfârșitul lunii aprilie 2022.

Punctul de plecare al reducerii a fost luat în octombrie 2018, dar pentru Rusia și Arabia Saudită, ca bază a fost volumul de 11 milioane de barili pe zi, din care există o scădere cu 23%, 18% și, respectiv, 14%.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova
OPEC+ a făcut publice detalii ale noului acord privind producția de petrol

În același timp, experții notează că volumul de scădere a producției poate să nu fie suficient, având în vedere cererea care a scăzut din cauza pandemiei, care este estimată la aproximativ 30 de milioane de barili pe zi.

Pandemia COVID-19 a provocat o scădere record a prețurilor la petrolul din cauza colapsului cererii de materii prime. Piața a fost, de asemenea, afectată negativ de faptul că, în martie, țările OPEC+ nu au putut fi de acord să prelungească acordul anterior.

Săptămâna trecută, prețul pentru petrolul WTI cu livrarea, în mai, pentru prima dată în istorie, a scăzut la valori negative, cotațiile pe NYMEX au atins minus 40,32 dolari pe baril. Costurile contractelor futures pentru marca Brent în iunie au scăzut la minimum din 11 decembrie 1999 - sub 16 dolari pentru un baril.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0