CHIȘINĂU, 30 apr – Sputnik. Tot mai mulți moldoveni descoperă și îndrăgesc cartofii cu miezul violet. Producătorii i-au scos pe piață sub denumirea de „cartofi mov”.
Cei livrați în Chișinău de proiectul „Cartoful Râșcovean” sunt violet intens de-a binelea sau albastru-violet (indigo). Soiul se numește „Blue Queen”, adică „Regina Albastră”, în traducere din engleză.
Stocurile de cartofi mov s-au epuizat deja, pentru că nici nu au fost foarte mari, iar doritorii trebuie să aștepte următoarea recoltă, către toamnă, a declarat pentru Sputnik Moldova reprezentantul producătorului Daniela Luca.
Important este că acești cartofi nu sunt modificați genetic, ci selecționați prin încrucișarea unor specii sălbatice din America Latină. În plus, le este atribuită calitatea de aliment-medicament. Există mai multe soiuri de cartofi colorați – de la mov (violet deschis) până la vișiniu.
„Sunt mai multe soiuri, dar cel mai răspândit este soiul „Blue Queen”, introdus și cultivat în Republica Moldova de doi ani și cultivat de doi fermieri. Este mov datorită culorii pulpei care conține mult antocian - un antioxidant important. Soiul este creat prin incrucișarea speciilor sălbatice originale din America Latină. Poftă bună!”, a precizat pentru Sputnik Moldova expertul Irina Ilieva, cu o experiență de peste 35 de ani în cultivarea cartofului.
Gustul acestor cartofi nu diferă prea mult de cel al cartofilor obișnuiți și pot fi gătiți la fel – fierți, prăjiți, înăbușiți, la cuptor. Nu-și pierd culoarea atunci când sunt preparați termic. Și imaginați-vă numai cât de spectaculos și de surprinzător poate fi un piure de cartofi de culoare mov, violet sau bordo! Sau o salată în care acești cartofi colorați contrastează frumos cu albul cașcavalului sau alb-galbenul ouălor fierte.
Proprietățile terapeutice ale cartofilor colorați
Despre cartofii mov, violet sau bordo se spune că îmbunătățesc sistemul imunitar, având cantități importante de antocianine, carotenoizi și acizi fenolici.
De asemenea, conțin mult calciu, potasiu, amidon, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E și K.
Cartoful violet este folosit ca remediu adjuvant în reducerea tensiunii arteriale și este considerat o legumă ce previne accidentele vasculare cerebrale și îmbunătățește în general activitatea sistemului cardiovascular. Acest cartof conține o cantitate notabilă de fibre ce îmbunătățesc activitatea sistemului digestiv, iar datorită acestui fapt pot fi consumați în curele de slăbire.
O sută de grame de cartof violet sau de celelalte nuanțe conțin 72 de kcal (mai puține decât cartoful obișnuit), 2 grame de proteine, 0,4 grame de grăsimi, 16 grame de carbohidrați.
Cartofii indigo cruzi ar trebui curățați de coajă doar purtând mănuși, pentru a evita colorarea pielii - într-atât de puternic le este pigmentul.
Cartoful mov - primele concluzii ale producătorilor și consumatorilor moldoveni
„Sămânța este foarte greu de găsit și, comparativ, scumpă. De asemenea, roada e cam de două ori mai mică decât la cartoful convențional”, a povestit pentru Sputnik Daniela Luca.
„Noi, în Râșcova, am avut doar câteva parcele foarte mici de cartof mov anul trecut. Deoarece roada este relativ mică și acest cartof este un produs gourmet, anul acesta nu au cultivat. (...) Anul acesta am plantat cartofi extra timpuriu, așa că, în vară, posibil, va planta careva și mov”, a adăugat Daniela Luca.
Potrivit ei, anul trecut „s-a aventurat” să cultive cartofi mov și un fermier din Gura Bâcului, partener al proiectului „Cartoful Râșcovean”. Pentru a evita gândacul de Colorado, fermierul a plantat cartofii mov în vară (a doua roadă) și i-a cules toamna. Cantitatea recoltată de el a fost vândută în lunile ianuarie-martie, inclusiv în Chișinău, iar consumatorii au aflat despre această legumă datorită anunțurilor de pe rețelele de socializare.
„Da, s-a vândut mai bine decât am anticipat. Totuși, rămâne a fi un produs de nișă. Și deja așteptăm feedback de la fermierul din Gura Bâcului, dacă-i este convenabil să cultive”, ne-a mai spus Daniela Luca.
Inițial, publicul-consumator s-a împărțit în două tabere în privința cartofului mov – „unii au fost entuziasmați și altii reticenți”, potrivit Danielei.
„Până la urmă, am avut numai comentarii pozitive, deoarece gustul cartofului mov e similar cu cel al cartofului simplu și poate fi folosit în diverse rețete. Beneficiile sunt multe: are calorii mai puține decât cartoful clasic, conține antioxidantul care contribuie la un sistem imun bun”, a adăugat Daniela Luca.
Un kilogram de cartofi mov, crescuți natural, a costat la sfârșitul lunii martie aproximativ 34 de lei.
Festivalul Cartofului de la poalele Codrilor
În 2019, cu susținerea asociației EcoVisio, în localitate a fost formată cooperativa „Cartoful Râșcovean”, formată din 5 agricultori care cultivă ecologic diverse varietăți de cartofi.
La acest festival, organizat al doilea an consecutiv, vizitatorii au avut ocazia să-și facă provizii pentru iarnă, alegând dintre 20 de soiuri de cartofi, locale și aduse din alte țări.
Pe lângă mâncăruri din cartofi și alte produse de sezon, festivalul de la Râșcova a avut un program tematic pentru copii, cântece și dansuri populare, concursuri cu premii și alte distracții pentru toată familia.
La toamnă, „Cartoful Râșcovean”, în parteneriat cu primăria din localitate, urmează să organizeze cea de-a treia ediție a festivalului.
Organizatorii festivalului și-au propus să pună în valoare frumusețea satului Râșcova și, totodată, să popularizeze cartoful, un produs local cu tradiție. În Râșcova se află și complexul EcoVillage Moldova, construit în armonie cu natura și care găzduiește un sanctuar pentru cai.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova