Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte kilograme de cartofi pe an consumă un moldovean

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaSalată „Olivie” cu cartofi
Salată „Olivie” cu cartofi - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 100 de kilograme de cartofi pe an consumă un locuitor al Republicii Moldova, potrivit mediei statistice. Necesarul intern de cartofi este estimat la peste 330 de mii de tone. Capacitatea internă de producție nu acoperă nici două treimi din necesar.

Cartofi, cu... ridicata - Sputnik Moldova
Societate
Cartofi moldovenești pentru iarnă: Festivalul la care poți face provizii – Video
CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. În Republicii Moldova este consumată anual o cantitate de peste 330 de mii de tone de cartofi, potrivit unor statistici oficiale la care au făcut trimitere responsabili de domeniul agriculturii. 

Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare locuitor consumă câte 93 de kilograme de cartofi pe an.

Producătorii moldoveni de cartofi nu au capacitatea de a produce cantitatea necesară de 330 de mii de tone - maximul posibilității lor este estimat la vreo 200 de mii de tone.

Deficitul intern de cartofi a avut ca rezultat creșterea prețului acestora cu 82% (până la 35-40 de lei kg) în aprilie-mai 2019, conform datelor statistice oficiale.

În 2018, Republica Moldova a importat 54 de mii de tone de cartofi – pentru material săditor și pentru consum. 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Scandalul cartofilor: Belarus a expediat ANSA o listă cu producători marcați cu roșu
În 2018, producătorii moldoveni au recoltat în total 175 de mii de tone de cartofi (de pe o suprafață de 19 mii de hectare), cu 13% în scădere față de 2017.

De asemenea, o cantitate de 130-140 de mii de tone ar fi produsă anual în gospodăriile casnice ale moldovenilor, au estimat responsabilii din domeniul agriculturii.

La începutul anului 2019, 80% dintre cartofii importați în Republica Moldova au provenit din Belarus, cantitatea lunară fiind de aproximativ 5,9 mii de tone.

Republica Moldova a mai importat în 2019 cartofi din Ucraina, Rusia, Polonia și Turcia.

Fluxul de știri
0