Astăzi, Ziua Mondială a Dansului îi găsește pe dansatori și coregrafi în situația de a nu-și putea etala măiestria în public din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Țarălungă, a mărturisit că, tradițional, în această zi colectivele artistice din țara noastră prezentau concerte de excepție în fiecare colț a Moldovei.
"Astăzi vom marca această sărbătoare fiecare pe la casele lor. Vom fi cu gândul la cei mai vestiți și talentați dansatori care ne-au dus faima în întreaga lume și vom păstra energia și emoțiile pe care le aveam până la apariția acestei pandemii", a spus maestrul-coregraf.
Antip Țarălungă a absolvit Institutul de Cultură din Leningrad, actualul Saint Petersburg, în 1978. El este un împătimit al dansului, reuşind de-a lungul timpului să-i facă atât pe moldoveni, cât și pe străini să se îndrăgostească de dansul nostru popular, cel ce ne reprezintă ca popor, spune el.
În jumătate de secol de activitate artistică, maestrul a întâlnit mulți dansatori moldoveni care și-au dedicat viața acestui domeniu și mărturisește că simte o mare bucurie atunci când tinerele generații manifestă un interes sporit pentru dans, indiferent de stilul pe care îl prezintă. Mai mult, în cei peste 50 de ani de activitate, coregraful s-a convins că orice copil poate dansa, diferența este că unii repetă imediat mișcările, în timp ce altora le vine mai greu să o facă, dar cu muncă și răbdare se pot obține rezultate frumoase.
De asemenea, Antip Țarălungă a depănat amintiri și a povestit despre unul dintre cele mai cunoscute și profesioniste formații de dans de la noi - Ansamblul de Dans Academic "Joc". Anterior, maestrul a povestit cum acest ansamblu a ajuns printre primele cinci cele mai apreciate ansambluri din fosta Uniune Sovietică și cât de mult a contat o abordare profesionistă a elementelor folclorice.
"Eu consideră că școala sovietică de coregrafie a avut un impact crucial în dezvoltarea ansamblurilor și, în mod special, a celui academic. Dansatorii de la Joc reușeau acele mișcări de la merișor în sus. Era o trupă care avea toate elementele profesioniste. În același timp, școala sovietică a impus un alt ritm dansului folcloric, aici s-a făcut diferența. Chiar și astăzi, dacă am compara o trupă moldovenească cu oricare alta din România sau din Balcani, ea se diferențiază ca mișcare scenică, coregrafie", a conchis el.
De menționat că Ziua Mondială a Dansului a fost instituită în anul 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova