CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Seceta hidrologică le dă mari bătăi de cap în acest an producătorilor agricoli și se pare că situația este foarte gravă. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a calificat-o drept una ”fără precedent”. Ion Perju a făcut această apreciere în cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu, la care au participat și producători agricoli, precum și un grup de cercetători.
Șeful Guvernului a dorit să asculte opiniile specialiștilor privind posibilele evoluții în agricultură, că să poată identifica soluții.
Ministerul de profil a inițiat un proces de evaluare a stării terenurilor în fiecare raion și, pe cât va fi posibil, va fi evaluată situația fiecărei gospodării, întrucât majoritatea vor fi afectate - se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului. Directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecția” Boris Boincean a remarcat că seceta a fost precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă, care a afectat multe culturi.
Situația este de-a dreptul critică în ceea ce privește culturile de porumb și floarea soarelui. Totuși, o parte din recoltă ar putea fi salvată, dacă în zilele următoare va ploua, au declarat agricultorii care au fost invitați la ședință. În nordul țării situația este mai puțin gravă decât în raioanele din centrul și sudul republicii.
S-a discutat și despre posibilitatea contractării creditelor în condiții avantajoase pentru agricultori. În acest sens, ar urma să fie purtate negocieri cu băncile, ca să le ofere înlesniri reprezentanților sectorului.
Ion Chicu a menționat că rezultatele evaluării vor permite să fie trasate problemele și soluțiile. Premierul a remarcat că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. Vor fi examinate și posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. În același timp, Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură.
”După finalizarea evaluării inițiate de MADRM, Guvernul va veni cu soluții pentru depășirea efectelor secetei hidrologice și susținerea gospodăriilor agricole”, se menționează în comunicatul de presă al Guvernului.
Expertul în domeniul agriculturii Victor Moroz a declarat în studioul Sputnik Moldova că o soluție în situația actuală, când din cauza secetei am putea rămâne fără roadă, ar fi schimbarea radicală a structurii suprafețelor însămânțate sau diversificarea culturilor.
Totuși, pentru că nu prea avem de ales în această privință, trebuie să ne orientăm către floarea soarelui și porumb, a precizat expertul.
Victor Moroz menționează că ar fi bine, dacă agricultorii noștri ar ști să reacționeze operativ la astfel de provocări ale naturii, dar, din păcate, puțini fac rost din timp de semnițe necesare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova