Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta

© Photo : Iulia RoșcaA început recoltarea sparanghelului
A început recoltarea sparanghelului - Sputnik Moldova
Abonare
Sparanghelul autohton este o cultură care ”și-a făcut apariția” abia de câțiva ani în țara noastră, iar treptat moldovenii au început să se obișnuiască cu el și să-l caute în magazine pentru gustul și proprietățile sale nutritive.

CHIȘINĂU, 23 apr. – Sputnik. Producătorii moldoveni de sparanghel au început deja să-l recolteze, astfel că pe rafturile magazinelor găsim nu doar sparanghel importat, ci și autohton. Una dintre cele mai mari plantații de sparanghel din Moldova se află în raionul Orhei. Acum opt ani, antreprenorul a decis să crească ceva nou pentru piața locală și anume sparanghelul, iar un specialist din Germania cu care s-a consultat i-a spus că solul și clima de aici sunt tocmai potrivite. După multe investiții, din 2016 omul de afaceri a început să aibă și vânzări. 

© Photo : Iulia RoșcaA început recoltarea sparanghelului
Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta - Sputnik Moldova
A început recoltarea sparanghelului

"La început era destul de greu pentru că oamenii nu prea erau obișnuiți cu acest produs. Am avut inițial contracte cu câteva rețele de magazine și restaurante, iar acum ne bucurăm că ne-am extins de la 10 hectare și reușim să colaborăm cu practic toate magazinele din țară și mult mai multe localuri", a povestit directorul financiar al companiei, Iulia Roșca, pentru Sputnik Moldova. 

Deocamdată, concurența producătorilor de sparanghel nu este foarte mare în Moldova pentru că este o cultură care necesită destul de multă grijă și atenție.

"Practic toate lucrările la sparanghel se fac manual, cu sapa. Noi ne străduim să nu folosim insecticide și pesticide, iar în cazul unor tratamente utilizăm doar produse organice. După ce este recoltat, sparanghelul mai trece și printr-un proces de prelucrare. Este spălat și aranjat astfel încât să fie de aceeași mărime. Evident, sunt și pierderi foarte mari în toate procesele", a mai spus Iulia Roșca. 

Recoltarea sparanghelului începe de la mijlocul lunii aprilie și durează până la începutul lunii iunie. Producătorii susțin că, în acest an, roada nu va fi atât de bogată din cauza secetei.

© Photo : Iulia RoșcaA început recoltarea sparanghelului
Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta - Sputnik Moldova
A început recoltarea sparanghelului

"Iarna nu am avut zăpadă, ploi au fost mai puține, iar această secetă își va face efectul și va influența calitatea sparanghelului. Evident, noi ne străduim să irigăm, dar, totuși, cea mai bună producție va fi cea recoltată până în la sfârșitul lunii mai", susține directorul financiar al companiei. 

Prețul sparanghelului variază între 75 și 90 de lei kilogramul.

"Avem un preț accesibil, dacă este să comparăm cu prețul sparanghelului importat care ajunge să coste și 250 de lei kilogramul. Totuși, companiile internaționale produc tot anul și poate de asta prețul este așa. Planificăm și noi să prelungim sezonul și să aplicăm tehnologii noi ca să avem sparanghel de vânzare pentru o perioadă mai mare", a mărturisit Iulia Roșca. 

© Photo : Iulia RoșcaA început recoltarea sparanghelului
Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta - Sputnik Moldova
A început recoltarea sparanghelului

Nutriționiștii susțin că sparanghelul este un adevărat miracol pentru sănătate. 130 grame de sparanghel crud are aproximativ 27 de calorii, 3 grame de proteina, 2,8 grame de fibre și 202 miligrame de potasiu.

Fiind un aliment vegetal, sparanghelul are mulți aminoacizi, iar dacă îl folosim în stare crudă, vom avea parte de un efect alcalinizant. De asemenea, sunt cunoscute proprietățile diuretice ale sparanghelului și capacitatea sa de a susține sistemul urinar. Este foarte important să mâncăm conștient, mulțumind pentru fiecare gura de mâncare și să mestecam alimentele de cel puțin 20 de ori pentru a ne bucura de influența lor pozitivă" , a spus nutriționistul Oltea Boldureanu.

Cel mai frecvent, sparanghelul este pregătit la abur, dar el poate fi preparat și pe grătar, prăjit sau la cuptor. El poate fi combinat cu ulei de măsline, unt, mazăre sau cartofi noi. La fel, sparanghelul poate fi servit ca garnitură lângă o bucată de carne de vită sau pește gras. În prezent, pe rețelele de socializare sau YouTube sunt foarte multe rețete cu sparanghel. ușor de pregătit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Ecaterina Grigorean, în țara noastră sunt până la 100 de hectare cultivate cu sparanghel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0