Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pandemia a scos în evidență lacunele sistemului administrativ al țării – Declarații

© AP Photo / Manu FernandezМедицинский работник
Медицинский работник - Sputnik Moldova
Abonare
Despre dialogul dintre autoritățile locale și cele centrale, dar și problemele cu care se confruntă primăriile în lupta cu COVID-19 s-a discutat în cadrul emisiunii Logica Puterii de la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Criza provocată de pandemia coronavirusului a scos la iveală și alte probleme cu care se confruntă Republica Moldova în general, dar și cele din relația dintre autoritățile centrale și cele locale. De această părere este primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, invitatul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Societate
Aproape 90 de persoane din localitatea Brânzeni au fost confirmate pozitiv la COVID-19

„Mi se crează impresia că astăzi lucrează două tipuri de administrații. Cea locală de nivelul I, pe linia primarilor, și de altă parte cea centrală prin Comisia pentru Situații Excepționale. Iar relația dintre aceste două este foarte și foarte ambiguă”, a precizat primarul de la Edineț.

Constantin Cojocari spune că primarii s-au văzut în situația în care trebuie să învețe „din mers” unele lucruri cu care se confruntă pentru prima dată. Astfel trebuie să identifice soluții speciale pentru a putea face față situației și asta chiar în lipsa unor reglementări legislative care le-ar permite mai multe posibilități. Cojocari aduce propriul exemplu, când în localitatea Brînzeni a fost depistat un focar de infecție cu peste 100 de persoane.

„Am luat o decizie internă a Comisiei pentru Situații Excepționale din teritoriu pe care am reglat-o sub formula autoizolării orașului Edineț, urbă în care cetățeni din localitățile din jur o vizitează pentru cumpărături sau alte necesități. Iar formula de autoizolare prevedea ca un număr cât mai mic de persoane din afara orașului să aibă acces la intrarea în localitate”, a mai spus primarul.

Chiar și așa, atitudinea față de administrația publică locală a înregistrat o anumită evoluție în perioada pandemiei. Precizarea a fost făcută de directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, în studioul Sputnik Moldova, invitatul aceleiași emisiuni. Potirivt lui, problema dialogului între cele două administrații încă persistă, iar perioada pandemică accentuează lacunele din sistemul administrativ al Republicii Moldova.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Este în pericol securitatea alimentară a țării? Iată ce spune premierul Ion Chicu

„În această perioadă ne-am convins încă odată că elementele cheie prin care funcționează un stat, în Republica Moldova, au fost date uitării de zeci de ani. Vedem în ce stare este domeniul medical, dar și cel educațional. Am înțeles că în asemenea situații este nevoie să instruim profesorii pentru a putea face față învățământului de la distanță. Sau mai mult, să dețină echipament ce le-ar permite utilizarea unei astfel de medote”, a declarat directorul executiv al CALM.

Viorel Furdui este de părere că sistemul administrativ trebuie regândit.

„Este nevoie de schimbări majore la nivelul administrației publice centrale, dar mai ales locale. Este nevoie de descentralizat și de întărit autoritățile locale. Anume într-o situație de criză ne dăm seama de rolul major al autorităților locale, pentru a susține chiar și instituțiile subordonate statului”, precizează Viorel Furdui.

Chicu: Ne așteaptă mari lipsuri, dacă acordul de împrumut încheiat cu Rusia va fi anulat>>>

Invitații emisiunii mai spun că autoritățile locale au depus un efort enorm pentru a asigura instituțiile medicale cu echipament necesar, dar și materiale de protecție. La Edineț, de exemplu, spune primarul Constantin Cojocari, Primăria a împrumutat de la un agent economic un utilaj folosit la stropirea plantațiilor de sveclă pentru a dezinfecta mai muți kilometri de drum din zonă. Tot din contul Primăriei au fost acordate peste 400 de costume de protecție medicilor de familie, costume speciale pentru medicii care merg în focare epidemiologice, măști, dar și alte accesorii pentru protecție personală. Invitații spun că exact în acest mod au acționat majoritatea primarilor din Republica Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0