Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Este în pericol securitatea alimentară a țării? Iată ce spune premierul Ion Chicu

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a vorbit în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri despre efectele secetei asupra agriculturii și despre securitatea alimentară a țării.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. După ce mai devreme a participat la o ședință cu mai mulți agricultori, cercetători și reprezentanți ai ministerului de profil pentru a discuta despre efectele secetei asupra culturilor agricole, Ion Chicu a făcut bilanțul discuțiilor. 

Засуха - Sputnik Moldova
Societate
Situație gravă în agricultură din cauza secetei - ”Este fără precedent”: Ce face statul

”Sunt afectate zonele de sud, o parte din centrul, nordul mai puțin, dar și acolo sunt afectate. În primul rând, este vorba despre grâul alimentar, în special. O estimare a diminuării roadei de grâu este de 40-50%, dar o evaluare mai precisă va fi efectuată în zilele următoare”, a declarat premierul. 

Premierul a declarat că unii agricultori au arat culturile semănate în toamnă. Fermierii vor fi sfătuiți de specialiștii Ministerului Agriculturii ce să semene în loc. 

Totuși, șeful Executivului susține că nu există în aceste momente motive de îngrijorare privind securitatea alimentară a Republicii Moldova. 

”Estimările ne arată că securitatea alimentară a țării la această etapă nu este pusă sub semn de întrebare. Vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor din recolta respectivă, dar depinde și de condițiile climaterice din următoarele săptămâni. În ceea ce privește securitatea alimentară a țării, până la roada nouă, aici ne referim la floarea soarelui, la grâu și alte produse alimentare, sunt rezerve suficiente în depozite, dar și în rezerva de stat”, a dat asigurări prim-ministrul.  

Ministerul de profil a inițiat un proces de evaluare a stării terenurilor în fiecare raion și, pe cât va fi posibil, va fi evaluată situația fiecărei gospodării, întrucât majoritatea va fi afectată.

Ion Chicu a menționat că rezultatele evaluării vor permite să fie trasate problemele și soluțiile.

Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0