Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pe la muzeele și expozițiile din Moldova: Un tur virtual pentru zilele de odihnă

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный музей изобразительного искусства Республики Молдовы
Национальный музей изобразительного искусства Республики Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a petrece util timpul liber în perioada epidemiei, reporterul Sputnik Moldova a pornit într-un tur virtual, vizitând online mai multe atracții culturale.

În timpul carantinei, autoizolării și al restricțiilor antiepidemice se conturează o problemă - cum să ne petrecem timpului liber. Și nu prea avem de ales. Comunicarea cu cei dragi este redusă la minim. În formula ideală, aceasta are loc în regim online. Filmele și serialele devin, la un moment dat, neinteresante. Citirea cărților nu este niciodată plictisitoare, dar se dorește, la figurat vorbind, și ”puțină mișcare”. Insuficiența informației vizuale poate fi resimțită nu mai puțin acut decât lipsa activității fizice. 

Din fericire, muzeele moldovenești și alte instituții culturale nu stau ”cu mâinile în sân”, chiar dacă nu au vizitatori în această perioadă. Anumite muzee și expoziții au demult implementate proiecte web, iar unele organizează tururi online în timpul carantinei. Ce poate să-i propună vizitatorului realitatea virtuală moldovenească?

Muzeul Național de Artă Plastică - ar fi bine să ne apropiem și mai tare

Unul dintre cele mai interesante proiecte în acest sens este turul panoramic 3D prin sălile Muzeului Național de Artă Plastică. Este curios că acesta a fost elaborat într-un studiou local și, tehnic vorbind, a fost realizat la cel mai înalt nivel. 

Noaptea muzeelor 2019 - Sputnik Moldova
Societate
La muzeu pe timp de pandemie: Vezi cum poți vizita instituțiile

Turului începe chiar de la intrarea în muzeu - locul în care odată se opreau căruțele trase de cai. Din hol puteți ”merge” imediat la expoziția de sculptură modernă și artă decorativă. Aceasta prezintă o galerie foto unde puteți afla informații despre exponate.

La parter vă așteaptă: la stânga - expoziția artei basarabene din perioada 1890-1940, la dreapta - o expoziție permanentă de artă religioasă. Apoi puteți urca scările către alte etaje și să faceți cunoștință cu alte colecții ale muzeului.

Există însă și neajunsuri: Nu veți putea apropia exponatele astfel încât să le studiați minuțios. Este accesibil doar un plan general cu un mic efect de ”zoom”. Galeria foto nu cuprinde însă toate sălile. În plus, majoritatea exponatelor vor rămâne pentru voi fără nume. 

Cu alte cuvinte, turul este mai degrabă o prezentare generală a muzeului, nu o excursie virtuală precum cele care au fost create de marile muzee ale lumii - Muzeul National Rus din Sankt Petersburg sau Muzeul Britanic din Londra, de exemplu. 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală - există VR, dar nu sunt descrieri

Aici turul virtual este organizat cu ajutorul platformei Viar.live. ”Călătoria” începe tot de la intrare, unde poate fi studiată fațada originală a muzeului în stil maur. În hol vă așteaptă masa ușierului, dar nu trebuie să vă cumpărați bilete - în interior puteți intra și fără ele.  

Balet - Sputnik Moldova
Destinul tragic al unei balerine de la Teatrul Balşoi din Moscova. Mărturii EXCLUSIVE

Aveți ocazia să ”vă deplasați” prin sala Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. La fel ca la Muzeul de Arte Plastice, mișcarea se realizează prin ”puncte de tranziție”. 

Se simte însă și aici lipsa informațiilor despre exponate în cadrul turului virtual. Expoziția bogată rămâne cu multe semne de întrebare pentru vizitatorul care a ”ajuns” la acest muzeu pentru prima dată. De altfel, date suplimentare despre colecții pot fi căutate pe site-ul muzeului. 

Există, de asemenea, o opțiune VR. Ce-i drept, pentru vizualizare veți avea nevoie de ochelari VR și de configurarea acestora. În plus, link-ul către turul muzeului poate fi distribuit pe rețelele de socializare.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei ne întâmpină cu GULAG-ul

Turul virtual prin sălile Muzeului Național de Istorie a Moldovei începe cu expoziția ”Moldova sovietică: între mit și GULAG”. Adică, vizitatorul, care nu cunoaște încă nimic, din start se întâlnește cu un mesaj politic prezentat în formatul unei expoziții. Alte opțiuni pentru a începe turul nu există - de exemplu de la intrarea în hol, așa cum se întâmplă la alte muzee din Moldova. 

Deplasându-ne febril prin ”punctele de tranziție” cu ajutorul mousului (sub privirea arzătoare a lui Iosif Vissarionovici Stalin dintr-o reproducere care este protejată de o vitrină din sticlă), autorul a pătruns și în alte săli. 

Piesă de teatru, imagine simbol, arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Actorii ne invită la teatru online: Ce piese puteți viziona pe Facebook

Constatăm că turul virtual de la Muzeul Național de Istorie este similar cu cel de la Muzeul de Arte Plastice. Avantajele și neajunsurile sunt aceleași. La plusuri pot fi bifate fotografiile profesionale, iluminarea corespunzătoare a expoziției și o structură bine gândită a ”călătoriei” prin muzeu. Minusul este că exponatele pot fi admirate doar de la distanță. Poate că din această cauză conținutul expoziției virtuale este completat de video-uri tematice. Spoturile video pot fi găsite pe pagina de Facebook a muzeului, cu scurte descrieri ale exponatelor. 

Verdict: avem unde să ne plimbăm deja, dar mai avem de lucrat asupra unor aspecte

Interacțiunea cu ”Moldova virtuală” îi dă speranță amatorului de plimbări online - a fost, într-adevăr, realizată o muncă enormă, ținând cont de termenele restrânse. Acum nu doar locuitorii Moldovei, ci și oaspeții de peste hotare pot lua cunoștință de istoria și cultura țării noastre. 

Este remarcabil faptul că instituțiile culturale încearcă să meargă în pas cu tehnologiile moderne, dar muzeele au încă mult de lucrat, ca să umple de conținut tururile virtuale. 

Sperăm că în viitor spațiul cultural virtual al Moldovei se va lărgi și va deveni mai vizibil. În același timp, sperăm că epidemia nu se va repeta cel puțin în viitorul apropiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0