Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va fi sau nu extinsă perioada stării de urgență: Răspunsul premierului Ion Chicu

Abonare
Premierul Ion Chicu a făcut declarații pentru presă după ședința din această dimineață cu președintele Igor Dodon și șeful Legislativului Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Premierul Ion Chicu a declarat că a discutat cu președintele țării și președintele Parlamentului despre acțiunile care urmează să fie întreprinse după ce expiră starea de urgență.

”La această etapă, luând în calcul ceea ce vedem astăzi, noi nu vom veni cu cerere de extindere a regimului stării de urgență, dar depinde ce se va întâmpla în această săptămână și în primele zile din săptămâna viitoare. Dacă menținem situația așa cum este în prezent, starea de urgență nu va fi extinsă”, a menționat șeful Guvernului. 

Ion Chicu a remarcat că situația epidemmiologică se stabilizează.

люди вышли на прогулку в парк во время карантина  - Sputnik Moldova
Societate
După zile în care am riscat amenzi pentru asta, de astăzi avem liber la plimbări în parc
”Dacă am văzut sâmbătă și vineri un număr mai mare de cazuri, se explică foarte simplu: au fost testați în acele trei focare mari toți cei care au participat la evenimente în comun și, cum era de așteptat, toți erau contaminați. Dacă scoatem din această statistică Dubăsariul, Vulcăneștiul și alt focar pe care l-am avut la Edineț, vedem că noi menținem acest număr de 100 de cazuri noi. Coroborat cu numărul de persoane care se tratează zilnic (și aici avem când 90, când 100, când 80 de cazuri), în linii mari creșterea numărului cazurilor active pe zi nu depășește 30-40 de cazuri”, a declarat premierul.

În context, premierul a declarat că nu s-au adeverit pronosticurile sumbre, iar situația poate fi gestionată prin intermediul sistemului medical. 

De astăzi, câteva restricții au fost eliminate. Astfel, cetățenii pot să se plimbe prin parcuri, iar comerțul cu amănuntul a fost reluat pentru toate tipurile de mărfuri. Acesta nu se poate desfășura însă în piețe și centre comerciale. 

Ion Chicu a precizat că și alte restricții ar putea fi eliminate începând cu săptămâna viitoare, în funcție de situația epidemiologică din țară. De asemenea, se poartă deja discuții cu privire la reluarea traficului aerian din 15 mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0