Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova se confruntă cu o problemă extrem de gravă, pe lângă cea a coronavirusului

© Sputnik / Rodion ProcaSat
Sat - Sputnik Moldova
Abonare
Lipsa precipitațiilor în iarnă și seceta prelungită din această primăvară riscă să compromită în totalitate recolta de cereale din acest an și chiar să pună în pericol securitatea alimentară a țării.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Criza generată de răspândirea noului coronavirus nu este singura problemă cu care se confruntă Moldova în acest an. Aceasta se suprapune peste o seceta severă prelungită, care ar putea avea efecte negative de durată. Producătorii agricoli trag deja un semnal de alarmă, iar autoritățile sunt în căutarea soluțiilor privind securitatea alimentară.

În acest context, la ministerul de resort a fost convocată o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare, scopul fiind de a discuta situația curentă a culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, în contextul secetei hidrologice înregistrate pe întreg teritoriul țări.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a dispus să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili care este situația în momentul de față, a analiza gradul în care au fost afectate de secetă și a efectua măsuri  agrotehnice diferențiate. 

„Am dispus ca în termen de 7 zile, direcțiile agricole din raioane, împreună cu gospodăriile agricole să efectueze inventarierea tuturor suprafețelor semănate pentru a cunoaște cu exactitate situația culturilor cerealiere, în fiecare raion. Împreună cu mediul academic să analizăm și să decidem ce acțiuni, măsuri agrotehnice întreprindem pentru asigurarea unei producții stabile și pentru redresarea situației în agricultură”, a subliniat ministrul Ion Perju. 

Reprezentanții instituțiilor științifice de cercetare au prezentat informații cu privire la cantitatea precipitațiilor în ultimele șase luni, rezerva de apă în sol, temperaturile înalte în timpul iernii și impactul negativ al acestora asupra procesului de vegetație.

Засуха - Sputnik Moldova
Societate
Culturile agricole, în pericol din cauza secetei: Ce măsuri ar putea întreprinde statul

Potrivit reprezentanților Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „ Selecția”, în ultimele șase luni, cantitatea totală de precipitații atmosferice  a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală, temperatura medie a aerului a fost cu 3,70 C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm) este de trei ori mai mică decât media multianuală.

„Stresul hidric și stresul termic a compromis semănăturile grânelor de toamnă amplasate în deosebi după premergătorii târzii așa ca: floarea soarelui și porumbul la boabe. Situație similară s-a creat și la hrănirea cu doze exagerate de azot a grânelor în primăvară. O situație mai favorabilă se atestă acolo unde grâul de toamnă a fost semănat după rapița de toamnă, mazăre și alte culturi cu termen de recoltare timpuriu” a menționat Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, director interimar al  ICCC „ Selecția”.

El a îndemnat totuși la multă precauție în cazul luării deciziei finale cu privire la reînsămânțarea suprafețelor cu grâu, criteriile de bază fiind numărul de plante viabile la 1 metru, uniform repartizate și viabilitatea nodului de înfrățire.

”Dacă în perioada următoare nu vor fi precipitații, situația se va agrava pe suprafețele unde grâul și orzul de toamnă au fost semănate după floarea soarelui și porumb. În această situație nu este târziu ca aceste masive să fie semănate cu culturi agricole ce au o perioadă de vegetație mai scurtă, dar trebuie să fie respectate normele de însămânțare și de utilizare a erbicidelor”, a mai îndemnat specialistul..

Totodată, Boincean a spus că, dacă vor cădea precipitații, trebuie păstrate suprafețele unde există șansa de a recolta cel puțin 1,5-2 tone, ce vor putea fi utilizate pentru însămânțarea loturilor și de a evita importul semințelor din străinătate.

A început recoltarea sparanghelului - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta

Și Șeful Cabinetului de Miniștri, Ion Chicu, a remarcat luni în cadrul unui briefing că numeroase culturi agricole ar putea fi compromise de seceta severă din acest an.

”Vom discuta serios în ceea ce privește situația din agricultură și securitatea alimentară. Din păcate, ne confruntăm cu o secetă severă. Nu știm ce va urma din punct de vedere meteorologic în următoarea săptămână, dar este pericol mare pentru anul agricol. De aceea, în aceste zile vom avea mai multe discuții cu reprezentanții sectorului, astfel încât să venim cu suport suplimentar și acțiuni care ar diminua riscul pentru securitatea alimentară a țării în condițiile acestei secete”, a declarat premierul. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua parte a acestei săptămâni ar putea să cadă precipitații în toată țara. Însă cât de importante cantitativ vor fi acestea și în ce măsură va fi suplinită lipsa de umiditate în sol, este greu de spus. Mai ales că și prognozele ar putea să se modifice, așa cum s-a mai întâmplat.

Totodată, ieri a fost extinsă avertizarea Cod Galben de secetă hidrologică, până pe data de 5 mai 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0