Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Culturile agricole, în pericol din cauza secetei: Ce măsuri ar putea întreprinde statul

© Sputnik / Evghenii PanasencoЗасуха
Засуха - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prim-ministrul Ion Chicu a vorbit astăzi, în cadrul unui briefing, despre consecințele secetei severe din acest an.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Șeful Guvernului a remarcat că numeroase culturi agricole ar putea fi compromise de seceta severă din acest an.

”Vom discuta serior în ceea ce privește situația din agricultură și securitatea alimentară. Din păcate, ne confruntăm cu o secetă severă. Nu știm ce va urma din punt de vedere meteorologic în următoarea săptămână, dar este pericol mare pentru anul agricol. De aceea, în aceste zile vom avea mai multe discuții cu reprezentanții sectorului, astfel încât să venim cu suport suplimentar și acțiuni care ar diminua riscul pentru securitatea alimentară a țării în condițiile acestei secete”, a declarat premierul. 

Ion Chicu a menționat în context că Guvernul va începe să se implementeze în aceste zile măsurile prevăzute de legea adoptată săptămâna trecută pentru a susține populația și mediul de afaceri. 

Plantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirusul distruge agricultura - producătorii români, la capătul puterilor

”Ne reorientăm spre economie. (...) Voi avea întrevederi și cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a coordona revenirea la activitățile economice, inclusiv pe dimensiunea industrializării. Deja am discutat despre revenirea la planurile noastre pentru industrializarea raioanelor. Avem în majoritatea raioanelor discutate posibilități de a aduce investitori în aceste raioane”, a menționat oficialul. 

Amintim că pe 17 aprilie Guvernul a operat modificări fără precedent la bugetul de stat pe fundalul pandemiei care a dus la necesitatea revizuirii cheltuielilor, veniturilor și a deficitului. 

Prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici prevede o descreștere a Prodului Intern Brut față de anul 2019 cu 3%, a exporturilor cu 3,8%, a importurilor cu 7,6% și o creștere a fondului de remunerare a muncii cu 2,6% în termeni nominali. 

Veniturile vor fi astfel de 61,67 de miliarde de lei - cu 7,5 miliarde de lei sau cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei - cu 1,3 miliarde de lei mai mari decât au fost aprobate inițial sau cu 1,6%.

Alexandru Oleinic - Sputnik Moldova
Deputat: Are sau nu Guvernul o viziune de a sprijini agricultura pe timp de criză

Deficitul Bugetului Public Național a fost estimat la 16,2 miliarde de lei și va constitui 6,7% din PIB, față de 3,25% cât a fost estimat inițial. Valoarea deficitului aprobată în proiectul inițial a fost de 7,4 miliarde de lei.

De asemenea, Cabinetul de Miniștri a aprobat mai multe măsuri menite să susțină populația și businessul în contextul crizei declanșate de coronavirus. 

Acestea prevăd extinderea termenului de declarare și achitare a unor impozite și taxe, susținerea salariaților prin subvenționarea plăților salariale, susținerea populației prin ajutoare de șomaj și majorarea plăților pentru familiile defavorizate.

Ulterior, cele două inițiative au fost adoptate de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0