Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat: Are sau nu Guvernul o viziune de a sprijini agricultura pe timp de criză

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Oleinic
Alexandru Oleinic - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul, Alexandru Oleinic consideră că, de rând cu celelalte sectoare economice afectate de pandemie, domeniul agriculturii are nevoie de resurse mai consistente din partea autorităților, pentru că este un sector care asigură securitatea alimentară a statului.
Deputat: Are sau nu Guvernul o viziune de a sprijini agricultura pe timp de criză

Deputatul independent Alexandru Oleinic spune că în domeniul agriculturii se constată o situație critică, pe de o parte legată de un an secetos, iar pe de altă parte - de efectele devastatoare ale pandemiei de COVID-19. Deputatul este de părere că statul ar trebui să ofere un suport concret acestui domeniu care constituie 40% din bugetul național, dacă se ia în calcul tot lanțul tehnologic.

”O situație absolut critică o avem în sectorul agrar, pe de o parte avem un an agricol dificil și secetos, cum nu am avut în ultimii 20 de ani, iar pe de altă parte, această criză legată de pandemie. Agricultura are nevoie de un suport concret. În Moldova acest domeniu constituie 40% din bugetul național, dacă luăm în calcul tot lanțul tehnologic și numărul mare de angajați.

Deputatul mai spune că este binevenită propunerea Guvernului de a oferi suport pentru persoanele din diasporă, care au revenit în țară și doresc să investească în sectorul agrar, dar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru această ramură care asigură securitatea alimentară a statului.

Plantație de castraveți în seră - Sputnik Moldova
Societate
Producătorii agricoli, în impas: Nu știu ce vor face cu legumele crescute în sere - Foto

„Acest domeniu cuprinde 60% din locurile de muncă din țară. Agricultorii la ora actuală se află în campania agricolă, iar o parte dintre fermieri își vor scoate primele legume crescute în sere. Ei se confruntă cu probleme. Statul va trebui să găsească soluții. Ce pot să vă spun este că n-am văzut la ora actuală o viziune de ansamblu a ministerului ce ține de analiza situației din domeniul dat sau acțiuni concrete din partea ministerului de resort”, a punctat Alexandru Oleinic.

Recent, Guvernul a respins o inițiativă legislativă prin care a fost propusă alocarea a cel puțin 3% din bugetul de stat pentru susținerea agriculturii. Experții spun că în cazul în care această normă ar fi aplicată din 2021, fondul de subvenționare pentru agricultura ar constitui peste 1 miliard 500 de milioane de lei. În Moldova agricultura a fost declarată domeniu strategic, iar statul este obligat să asigure cu măsuri de protecție acest sector prin aplicarea unor bariere la importul de produse agricole.

Fluxul de știri
0