Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Coronavirusul distruge agricultura - producătorii români, la capătul puterilor

© Sputnik / Miroslav RotariPlantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni
Plantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Legumicultorii români sunt disperați, fiindcă restricțiile guvernamentale referitoare la statul acasă, măsură menită să restrângă răspândirea COVID-19 au lăsat piețele pustii.

BUCUREȘTI, 29 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. În localitatea Vidra din județul Ilfov, principalul furnizor de legume al Bucureștiului, fermierii sunt într-o situație gravă, pentru că, spun ei, nu mai au puncte de desfacere. Ei solicită sprijinul Ministerului Agriculturii.

Până la ajutoare mai este, însă, cale lungă, așa că primăria îi îndeamnă pe toți să utilizeze internetul.

Le-a creat chiar și un aprozar online, unde fiecare sătean își poate expune marfa, ca să poată fi vândută en-gros sau cu amănuntul.

Soții Olteanu, din Vidra, spre exemplu, trăiesc din ce cultivă și din ce le oferă pământul, însă, de două săptămâni, nu mai au unde să își vândă marfa.

Afacerea nu-i mai merge nici lui Cristian Dumitrescu. Și familia lui tot cu legumicultura se ocupă. Au câteva solarii în care lucrează cât este ziua de lungă. De două săptămâni încoace, însă, efortul e zadarnic, informează digi24.ro.

”Degeaba sunt piețele deschise, dacă oamenii nu pot ieși când vor să cumpere din piețe. Oamenii, efectiv, nu au cui să vândă marfa nici degeaba! Comenzile sunt mici și rare. Nu sunt în ritmul normal care ar trebui să fie într-o primăvară normală, unde toată lumea cumpăra legume proaspete. E clar că nu va mai fi libertatea de mișcare și omul nu va mai avea curajul să iasă din casă să-și cumpere ce are nevoie și când are nevoie”, a spus Dumitrescu.

Acesta a adăugat că așteaptă cu speranțe mari programul Tomata cu cei trei mii de euro și că în acest an banii respectivi sunt vitali.

Nu la fel de răbdător este legumicultorul Marius Creineanu din județul Olt care a decis să prindă freza în urma tractorului și să distrugă complet suprafața de unde ar fi urmat să recolteze 50.000-60.000 de fire de ceapă verde. Practic, a distrus complet producția estimând o pierdere de 10.000 de lei pentru ultimele cinci luni de muncă de la înființarea culturii în luna octombrie, precizează agrointel.ro.

El spune că în situația lui sunt mulți legumicultori.

Joi seara, în ședința de Guvern, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a cerut păstrarea piețelor agroalimentare deschise pentru că au mai puține riscuri decât supermarketurilor, iar premierul s-a arătat de acord cu acest lucru cu condiția de a respecta regulile de igienă.

Fluxul de știri
0