Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă sanguină săptămâna precedentă

© Sputnik / Miroslav RotariSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
Tratamentul contra COVID-19 este în acest moment un subiect intens studiat, iar o metodă care se dovedește promițătoare în tratarea pacienților infectați este utilizarea plasmei prelevate de la pacienții vindecați.
Câte persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă sanguină săptămâna precedentă

Mai multe țări precum China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie ș.a. au aplicat această metodă pentru a trata pacienții spitalizați cu COVID-19. Începând cu 8 aprilie curent acest tratament a fost reglementat și acceptat în toate țările membre a Uniunii Europene, iar din 13 aprilie a fost implementat și în Republica Moldova. De efectuarea acestei proceduri în țara noastră au grijă reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

"Centrul este implicat în măsuri active de a contribui la tratamentul pacienților cu COVID-19. Suntem concentrați pe măsuri de recrutare ale  acelor persoane care au suportat această infecție, s-au tratat totalmente și sunt eligibili pentru a veni și a contribui cu o donare de plasmă, care ulterior fiind aplicată ca remediu medicamentos pacienților cu forme grave și extrem de grave de COVID, vor contribui la o însănătoșire mai grabnică, la o evoluție mai ușoară și la micșorarea deceselor pacienților care suferă de această infecție, dar și de alte maladii cronice", a declarat pentru Sputnik directorul CNTS, Svetlana Cebotari.

Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Moldova
Societate
O rază de speranță pentru bolnavii de COVID-19: Alți doi donatori de plasmă sanguină
Potrivit directoarei instituției, în țara noastră sunt suficiente dispozitive medicale, consumabile și sunt create toate condițiile pentru a recolta plasma, atât în cadrul Centrului de Transfuzie a Sângelui, cât și există posibilitatea de deplasare în orice localitate din țară.

"Persoanele care deja s-au însănătoșit reprezintă elementul cheie în această activitate importantă, deoarece acești anticorpi îi regăsim doar la acei oameni care s-au însănătoșit. Este important să fim înțeleși de pacienții care deja s-au tratat totalmente. De obicei, aceștia sunt receptivi și mulți dintre ei contribuie cu empatie. Unii au frică, dar vreau să-i asigur absolut pe toți că procedura de plasmafereză este una inofensivă, sigură, nedureroasă și durează 30 de minute", a subliniat managerul instituției.

De asemenea, Svetlana Cebotari a remarcat faptul că o singură doză de plasmă se poate separa în trei doze terapeutice și concomitent poate contribui la tratarea a cel puțin trei pacienți, care suferă de forme grave și extrem de grave de COVID-19. Adică, donarea unei plasme are menirea de a salva cel puțin trei persoane infectate cu noul tip de coronavirus.

Svetlana Cebotari a menționat că pe parcursul săptămânii precedente, aproximativ 10 persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă sanguină.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0