Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu ce ”surprize” s-a ales justiția după rectificarea Bugetului de stat

© Sputnik / Yana ZaharovaTatiana Ivanicichina
Tatiana Ivanicichina - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul rectificărilor la buget și necesității acoperirii deficitului de 16 miliarde de lei, fondurile destinate instituțiilor din competența Ministerului Justiției au fost reduse cu peste 230 de milioane de lei.
Secretar de stat: Reconstrucțiile sediilor judecătorești vor fi amânate pentru anul viitor

Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor Tatiana Ivanicichina a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre optimizarea unor cheltuieli legate de compartimentul „Justiție” din Legea Bugetului de Stat, care a fost modificată de Parlament. Mai exact, este vorba de reducerea cheltuielilor legate de reparația unor sedii ale instanțelor judecătorești, dar și despre proiectul privind renovarea penitenciarului nou.

În contextul rectificării de buget și acoperirii deficitului de 16 miliarde de lei, fondurile destinate instituțiilor din competența Ministerului Justiției vor fi reduse peste 230 de milioane de lei.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Cum va acoperi Guvernul deficitul bugetar care se va dubla în 2020, din cauza COVID-19
Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Tatiana Ivanicichina a declarat că investițiile capitale care presupuneau reconstrucțiile sediilor judecătorești vor fi amânate pentru anul viitor.

 "La Ministerul Justiției am redus din sistemul judecătoresc 28,6 milioane de lei pentru investiții capitale care presupuneau reconstrucțiile sediilor judecătorești. Am considerat că renovarea lor poate fi amânate pentru anul viitor”, a precizat oficialul.

Totodată, alocările pentru construcția închisorii din municipiul Chișinău vor fi reduse cu 180 de milioane de lei. Este un proiect despre care se vorbește de mai mulți ani și care urmează să fie realizat cu suportul partenerilor de dezvoltare. Absența unui penitenciar modern în Moldova, cu condiții de detenție la standarde europene, este unul dintre motivele frecvente de condamnare a Republicii Moldova la CEDO.

„Proiectul de construcție a penitenciarului nu a fost redus în totalitate, ci doar o parte din acest proiect, astfel ca să nu stopăm proiectul definitiv", a precizat Tatiana Ivanicichina.

O parte din banii care nu vor ajunge pentru finanțarea justiției vor fi direcționați pentru punerea în aplicare a deciziei CEDO în cazul Gemeni, unde Moldova a fost obligată să plătească o despăgubire în valoare de 3,5 milioane de euro din cauza unor decizii judecătorești. Anterior, premierul Ion Chicu a spus că Guvernul va compensa daunele în valoare de 70 de milioane de lei din banii alocați pentru sistemul judiciar pentru anul 2020, lucru care i-a nemulțumit pe judecători.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0