Circul din Chișinău a fost construit în anul 1981, autorii proiectului fiind arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko. De-a lungul anilor, Circul a trecut prin mai multe perioade: momente de glorie, atunci când găzduia concerte şi reprezentaţii atât ale artiştilor autohtoni, cât şi ale celor de peste hotare (Germania, Belarus, China, Finlanda, Rusia, Ucraina etc.), dar și momente mai dificile, atunci când timp de un deceniu, în clădirea Circului nu a fost prezentat nici un spectacol, din motiv că acesta se afla permanent în reparație.
”La mijlocul anilor 2000, în sala mare nu mai avea loc nici un spectacol. Timp de mai mulți ani am fost martorii degradării și vandalizării clădirii. Trebuie să recunoaștem cu regret că autoritățile au fost pasive față de acest subiect”, a declarat pentru Sputnik Ion Ștefăniță.
Din anul 2014, după o pauză de zece ani, la Circul din Chișinău a fost inaugurată arena mică unde au început să fie organizate diverse spectacole. Însă, schimbări esențiale de atunci și până acum nu s-au produs.
Totuși, curând lucrurile vor căpăta o altă întorsătură spune Ion Ștefăniță. Acesta s-a referit la proiectul de renovare și la lucrările de reparație a clădirii, care vor începe în scurt timp. Renovarea Circului se va face cu bani din cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Peste 1,5 milioane de euro din cele 2 milioane care vin de la Uniunea Europeană vor fi alocate pentru lucrările care ar urma să înceapă în luna iunie.
”Îmi doresc ca să înceapă cât mai curând lucrările necesare pentru a-i readuce Circului faima de alta dată. Mai mult, acesta ar trebui să devină un centru cultural-multifuncțional, unde vor avea loc spectacole, concerte și alte evenimente sociale”, a subliniat Ștefăniță.
Potrivit lui, Circul din Chișinău ar putea fi redeschis pentru public la începutul anului 2022.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.