CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Ministrul Economiei a declarat că s-a consultat cu asociațiile de business, reprezentanții Ministerului de Finanțe și ai Băncii Naționale, partenerii de dezvoltare, instituțiile financiare internaționale și cu experții economici.
În urma acestor discuții, au fost propuse mai multe măsuri fiscale și financiar-bancare pentru susținerea mediului de afaceri. O atenție sporită este acordată subvenționării întreprinderilor pentru a păstra locurile de muncă și a asigura plata salariilor.
”Aceste măsuri prevăd subvenții, amânări de taxe și impozite, reducerea ratei de bază la credite. Astfel, din bugetul public vor fi subvenționate integral impozitele salariale ale angajaților a căror activitate a fost sistată în urma deciziilor luate în timpul stării de urgență. Vor fi recuperate 60 la sută din impozitele salariale pentru angajații companiilor afectate indirect”, a declarat Sergiu Răilean.
Mininistrul Economiei precizează că în pezent se lucrează la un plan de acțiuni consolidat pentru a relansa economia.
”Direcțiile prioritare spre care ne orientăm sunt IMM-urile, întreprinderile din sectoarele afectate și cele de importanță strategică”, a declarat Răilean.
Astfel, vor fi acordate 100 de milioane de lei antreprenorilor prin intermediul programelor active ale Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii. Suportul va fi oferit prin intermediul granturilor și al garanților bancare.
Alte 20 de milioane de lei vor fi acordate întreprinderilor mici și mijlocii printr-un program nou de suport, astfel încât producătorii să-și poată vinde produsele online.
Vor fi oferite și 1,7 milioane de lei în calitate de grant pentru femeile antreprenoare. Beneficiarele vor putea folosi banii pentru procurarea echipamentului tehnologic și a utilajelor.
Sergiu Răilean a precizat că se lucrează în prezent și la un alt set de măsuri fiscale de stimulare a sectoarelor afectate.
”Împreună cu ODIMM pregătim pentru lansare programul de digitizare a IMM-urilor, care va acoperi două necesități - ajutăm companiile să-și creeze pagini web și magazine online prin sistemul de vouchere și acordăm granturi pentru achiziționarea tehnologiilor și pentru soluții digitale”.
În plus, va fi lansat un proiect de dezvoltare a capacităților operatorului național poștal pentru promovarea comerțului online.
”Poșta Moldovei va oferi servicii de consiliere, de integrare a procedurilor poștale și vamale și instrumente de inermediere a plăților online”, a declarat Sergiu Răilean.
Oficialul a mai spus că situația dificilă în care se află în prezent deținătorii de patente este în vizorul Ministerului Economiei și Infrastructurii, iar în prezent se identifică soluții.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova