Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Viața în carantină: Situația generală în Chișinău - constatările primarului Ion Ceban

© Photo : Miroslav RotariMilitari pe o stradă din Chișinău
Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Angajații Primăriei își consacră majoritatea timpului pentru supravegherea și soluționarea problemelor ce țin de pandemia COVID-19, dar în paralel continuă munca la proiecte importante pentru oraș.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Situația generală este una bună în Chișinău. Orașul este curat, sărbătorile pascale din acest an au fost „cele mai liniștite” din câte au fost vreodată, iar serviciile municipale își desfășoară activitatea satisfăcător, pe cât o permit restricțiile instituite din cauza pandemiei de COVID-19.

Astfel a fost prezentată situația în cadrul ședinței online de marți, 21 aprilie, a Primăriei Chișinău. Primarul Ion Ceban a prezidat prima ședință a serviciilor municipale de după Sărbătorile de Paști, pentru a vedea care este starea lucrurilor în capitală.

Ajutor social oferit chișinăuienilor aflați în dificultate

Город Кишинев на самоизоляции - Sputnik Moldova
Societate
Cum circulă transportul public în Chișinău: Raportul responsabililor
Pe dimensiunea socială, în ședință a fost menționată continuarea, în această săptămână, a campaniei sociale de colectare a produselor alimentare lansate de Primăria Chișinău anterior. Locuitorii Capitalei pot lăsa produse alimentare neperisabile în boxe instalate în magazine care aparțin unui număr de cinci rețele de supermarketuri.

Produsele care se adună sunt împărțite apoi oamenilor ce au nevoie de ele. De menționat este că această campanie a fost organizată chiar la inițiativa unor locuitori ai Chișinăului, care au anunțat Primăria că doresc să contribuie la susţinerea persoanelor aflate în dificultate.

Zilnic, de ajutor social beneficiază 2.243 de persoane din Capitală. Săptămâna trecută, beneficiarilor le-au fost oferite aproximativ 1.500 de pungi cu produse alimentare. Alte 1.718 pachete cu produse alimentare le-au fost repartizate mai multor instituții, inclusiv Centrului de adăpostire a persoanelor fără domiciliu, a precizat primarul Ion Ceban.

„Liniile verzi sunt în continuare deschise şi oamenii pot apela după ajutor, iar voluntarii noştri, împreună cu asistenţii sociali, vor ajunge la fiecare cetăţean care necesită ajutor”, a anunțat edilul.

Situația din spitalele municipale

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
Donații pentru familiile nevoiașe - Campania anunțată de Primăria Capitalei
Responsabilii de la Primărie au reușit renegocierea tarifului de transportare a medicilor către serviciu și spre domiciliu. 

Astfel, dacă până acum prețul era de 8 lei per km, acum acesta va fi de 6 lei pentru un kilometru parcurs, a anunțat primarul Ion Ceban.

La ședința Primăriei s-a menționat că personalul medical de la Centrul de triere COVID-19, de la CIE „Moldexpo”, beneficiază de cazare și alimentație gratuită.

Medicii din Chișinău au fost testați la prezența coronavirusului. Primăria dispune acum de 1.000 de teste, care vor fi utilizate la necesitate.

„Vreau să precizez că numărul personalului medical infectat rămâne același ca și săptămâna trecută. Până acum, 26 de medici și asistenți medicali au fost diagnosticați pozitiv la COVID-19. Vreau să menționez că toate instituțiile medicale municipale sunt aprovizionate cu medicamente, consumabile și echipamente de protecție”, a scris primarul general după ședință pe Facebook.

Mai menționăm că, săptămâna trecută, un pacient suspectat de contaminare cu COVID-19 a fugit din spital, dar autoritățile l-au găsit și l-au reinternat în instituția medicală.

Situația blocurilor locative aflate în carantină

Blocurile de pe strada Alba Iulia și strada Cheltuială urmează să fie scoase din carantină, întrucât acolo nu au mai fost depistate persoane infectate cu noul tip de coronavirus. Sub monitorizare și în carantină rămâne blocul cu 16 etaje din strada Albișoara, sectorul Râșcani al capitalei.

Cimitirele – închise, transportul public nu va circula 

Chiar dacă Biserica Ortodoxă din Moldova a amânat Paștele Blajinilor pe la vară, calendaristic, weekendul viitor urma să fie această sărbătoare, iar unii oameni pot fi tentați să meargă la cimitire. Chișinăuienii ar trebui să știe însă că porțile cimitirelor vor fi închise şi nu va fi permisă intrarea pe teritoriul acestora.  Restricţiile vin să prevină contaminările cu COVID-19.

În plus, transportul public nu va circula sâmbătă, duminică, dar și în ziua de luni, 27 aprilie, la fel cum n-a circulat în ultimele trei zile.

Continuă lucrările la Stația de epurare și în parcul „La Izvor”

Аллея в парке Ла Извор - Sputnik Moldova
Societate
Uimitor cum va arăta Parcul „La izvor”! Primarul Ion Ceban a oferit detalii – Foto
Actualmente continuă lucrările de modernizare la Stația de epurare a apelor uzate. Se întâmplă după ce pe 17 aprilie Comisia Situații Excepționale Chișinău a decis să le permită angajaților din România, care lucrează la reabilitarea stației, să activeze în continuare.

„Joi va începe acoperirea cu primul strat a lagunei nr. 3. Facem tot posibilul ca la vară mirosul neplăcut să nu fie simțit în Capitală”, a spus primarul Ion Ceban.

În Chișinău continuă și asfaltarea unor trotuare. Pe ultima sută de metri se află lucrările de amenajare a scuarului din strada Bucuriei, din sectorul Buiucani.

Se lucrează și la construcția stadionului de plajă din parcul „La Izvor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0