Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lecția pe care a învățat-o orașul Soroca în carantina provocată de COVID-19

© Sputnik / Tatiana CebotariSoroca. Carantină
Soroca. Carantină - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii orașului Soroca nu au fost pregătiți pentru a lupta cu COVID-19 și a sta în carantină, însă, prin răbdare și înțelepciune, zilnic învață să fie responsabili cu viața lor și a celor din jur.

CHIȘINĂU, 21 apr. – Sputnik. În data de 1 aprilie, locuitorii orașului Soroca au fost anunțați că intră în carantină. Multor oameni li se părea o glumă această veste, însă în scurt timp au înțeles că situația se înrăutățește din cauza COVID-19 care se răsândește cu repeziciune, iar cei care încală recomandările se aleg cu amenzi. Anterior, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a spus că polițiștii au întocmit 54 de procese contravenționale până când i-au responsbailizat pe localnici. 

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Societate
Cum au reușit polițiștii să-i disciplineze pe oamenii din Soroca, aflată în carantină
Primarul orașului Soroca, Lilia Pilipețcaia, a povestit pentru Sputnik Moldova cum s-a schimbat viața locuitorilor, dar și ce lecții au învățat autoritățile din această pandemie. 

"La început, era destul de greu să le spui oamenilor să respecte recomandările autorităților. Am fost nevoiți să aplicăm și amenzi până când nu au înțeles că COVID-19 nu este o glumă, ci un pericol care îi poate paște pe toți. Acum, în orice magazin găsim la intrare dezinfectant, iar orice om știe să-și dezinfecteze mâinile înainte de a face cumpărături", a menționat primarul orașului Soroca. 

În prezent, doar în orașul Soroca sunt 127 de cazuri de COVID-19, iar în total, în raion sunt înregistrate 200 de persoane infectate cu coronavirus. Totuși, partea bună a situației este că virusul nu evoluează. În ultimele zile, s-a confirmat doar un singur caz.

"În fiecare zi dezinfectăm străzile, atenționăm oamenii să stea în case. La intrările în oraș sunt posturile fixe, iar polițiștii, militarii și carabinerii monitorizează fiecare persoană și mijloc de transport care intră în localitate. Chiar și de Paște, am văzut că oamenii sunt mult mai responsabili și ne bucură că au înțeles lecția", a mai spus Lilia Pilipețcaia.

Autoritățile locale au cumpărat patru corturi speciale unde localnicii se dezinfectează atunci când intră în spitale sau în alte instituții publice. La fel, au achiziționat un aparat pentru respirație artificială. Primarul orașului spune că, din fericire, niciun bolnav nu are nevoie să fi intubat, însă această carantină le-a învățat pe autorități să ia lucrurile înainte și să se pregătească pentru orice scenariu. 

Igor Dodon în vizită de lucru în orașul Soroca - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a vizitat astăzi Soroca și Florești: Iată ce a constatat - Video

"Probabil, noi am întârizat un pic, dar nimeni nu era pregătit pentru această pandemie. Sfatul meu pentru alte localități care încă nu s-au confruntat cu asmenea situație este, în primul rând, să monitorizeze toate persoanele venite de peste hotare, să aibă grijă ca medicii să fie echipați corespunzător și să învețe oamenii să fie responsabili", a mai spus primarul orașului Soroca.

Edilul-șef al orașului menționează că încearcă să gestioneze eficient și bugetul local pentru că până la sfârșitul anului nu se știe ce pericole ar putea să mai apară. 

"Avem grijă să gestionăm pandemia de COVID-19. Căutăm soluții care să nu ne coste foarte mult bugetul local. De exemplu, dezinfectările pe străzi le facem cu ajutorul a două tractoare oferite de agenții economici, iar noi procurăm doar combustibilul și dezinfectantul. Astfel, am economist bani pentru tractoare. Și așa încerăm să fim cât mai economi pentru că ne dăm seama că problemele nu s-au terminat aici", a mai spus Lilia Pilipețcaia.

Până acum, la Soroca au decedat 3 persoane din cauza COVID-19. Raionul se va afla în carantină până când timp de 14 zile consecutiv nu se va înregistra niciun caz nou de contaminare cu COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0