CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Guvernul a operat modificări fără precedent la bugetul de stat pe fundalul pandemiei care a dus la necesitatea revizuirii cheltuielilor, veniturilor și a deficitului.
”Prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici prevede o descreștere a Prodului Intern Brut față de anul 2019 cu 3%, a exporturilor cu 3,8%, a importurilor cu 7,6% și o creștere a fondului de remunerare a muncii cu 2,6% în termeni nominali. Când a fost aprobat proiectul de buget pentru 2020 s-a ținut cont de valoarea nominală a PIB-ului în sumă de 228 de miliarde de lei. Dacă vorbim de rectificarea bugetului pentru anul 2020, PIB-ul va fi de doar 212 miliarde de lei”, a declarat vicepremierul și ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța.
Veniturile vor fi de 61,67 de miliarde de lei - cu 7,5 miliarde de lei sau cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei - cu 1,3 miliarde de lei mai mari decât au fost aprobate inițiale sau cu 1,6%. Deficitul Bugetului Public Național a fost estimat la 16,2 miliarde de lei - va constitui 6,7% din PIB, față de 3,25% cât a fost estimat inițial. Valoarea deficitului aprobată în proiectul inițial a fost de 7,4 miliarde de lei.
Potrivit proiectului de rectificare, vor fi suplimentate cu 1,3 miliarde de lei cheltuielile pentru ocrotirea sănătății și cu o sumă aproape similară pentru asigurarea asistenței sociale.
A fost micșorat în acest sens volumul cheltuielilor capitale cu 20% sau cu 1,75 miliarde de lei.
Ministrul Finanțelor a precizat că deficitul care a crescut de mai bine de două ori va fi acoperit cu suportul partenerilor externi: este vorba în primul rând de împrumutul de urgență din partea FMI, destinat atenuării efectelor pandemiei – de 4,42 miliarde de lei, echivalentul a 234 de milioane de dolari, împrumutul din partea Federației Ruse - de 4,16 miliarde de lei, dar și de împrumuturile din partea Băncii Mondiale și a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei destinate acordării creditelor preferențiale.
”Este clar că e vorba de rectificare a bugetului fără precedent. Nici în cel mai sumbru scenariu nu puteam să ne imaginăm că vom veni cu o rectificare cu un deficit de 7,7%, dar este o situație excepțională, suntem nevoiți să susținem populația. Este o situație valabilă pentru majoritatea țărilor de pe glob. Suntem conștienți că veniturile vor scădea substanțial și suntem nevoiți să ne asumăm responsabilitatea. 16,2 miliarde de lei – este deficitul total. Nu putem aproba un proiect de rectificare a bugetului fără identificarea surselor de finanțare și am găsit această finanțare. Faptul că avem 16 miliarde deficit nu înseamnă că intrăm în incapacitate de plată: remarc două împrumuturi – cel al FMI și creditul Federației Ruse”, a declarat premierul Ion Chicu.
Șeful Guvernului a remarcat că estimarea scăderii cu 3% a PIB-ului încă nu înseamnă că așa va fi în realitate.
După rectificarea bugetului, soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2020 a fost estimat la 73 de miliarde 641 de milioane lei – cu 9% mai mare față de aprobarea trecută. Ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va majora cu 5,1% față de valoarea aprobată inițial. Ponderea datoriei de stat externe va constitui 63,6% din datoria publică, iar datoria internă - 36,4%
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova