Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rectificare fără precedent a bugetului de stat: ”Este o situație excepțională”

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaAmbasadorii acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru un dialog cu prim-ministrul Ion Chicu la început de mandat. 2019-11-15
Ambasadorii acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru un dialog cu prim-ministrul Ion Chicu la început de mandat. 2019-11-15 - Sputnik Moldova
Abonare
Deficitul bugetar a crescut de peste două ori după ce Guvernul a aprobat astăzi un proiect de rectificare a bugetului de stat. Premierul a dat asigurări însă că statul nu va intra în incapacitate de plată și a identificat resursele necesare.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Guvernul a operat modificări fără precedent la bugetul de stat pe fundalul pandemiei care a dus la necesitatea revizuirii cheltuielilor, veniturilor și a deficitului. 

”Prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici prevede o descreștere a Prodului Intern Brut față de anul 2019 cu 3%, a exporturilor cu 3,8%, a importurilor cu 7,6% și o creștere a fondului de remunerare a muncii cu 2,6% în termeni nominali. Când a fost aprobat proiectul de buget pentru 2020 s-a ținut cont de valoarea nominală a PIB-ului în sumă de 228 de miliarde de lei. Dacă vorbim de rectificarea bugetului pentru anul 2020, PIB-ul va fi de doar 212 miliarde de lei”, a declarat vicepremierul și ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța. 

Veniturile vor fi de 61,67 de miliarde de lei - cu 7,5 miliarde de lei sau cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei - cu 1,3 miliarde de lei mai mari decât au fost aprobate inițiale sau cu 1,6%. Deficitul Bugetului Public Național a fost estimat la 16,2 miliarde de lei - va constitui 6,7% din PIB, față de 3,25% cât a fost estimat inițial. Valoarea deficitului aprobată în proiectul inițial a fost de 7,4 miliarde de lei.

Potrivit proiectului de rectificare, vor fi suplimentate cu 1,3 miliarde de lei cheltuielile pentru ocrotirea sănătății și cu o sumă aproape similară pentru asigurarea asistenței sociale. 

Виктор Орбан и Ион Кику - Sputnik Moldova
Premierului Chicu, despre efectele economice ale epidemiei de coronavirus

A fost micșorat în acest sens volumul cheltuielilor capitale cu 20% sau cu 1,75 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor a precizat că deficitul care a crescut de mai bine de două ori va fi acoperit cu suportul partenerilor externi: este vorba în primul rând de împrumutul de urgență din partea FMI, destinat atenuării efectelor pandemiei – de 4,42 miliarde de lei, echivalentul a 234 de milioane de dolari, împrumutul din partea Federației Ruse - de 4,16 miliarde de lei, dar și de împrumuturile din partea Băncii Mondiale și a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei destinate acordării creditelor preferențiale. 

”Este clar că e vorba de rectificare a bugetului fără precedent. Nici în cel mai sumbru scenariu nu puteam să ne imaginăm că vom veni cu o rectificare cu un deficit de 7,7%, dar este o situație excepțională, suntem nevoiți să susținem populația. Este o situație valabilă pentru majoritatea țărilor de pe glob. Suntem conștienți că veniturile vor scădea substanțial și suntem nevoiți să ne asumăm responsabilitatea. 16,2 miliarde de lei – este deficitul total. Nu putem aproba un proiect de rectificare a bugetului fără identificarea surselor de finanțare și am găsit această finanțare. Faptul că avem 16 miliarde deficit nu înseamnă că intrăm în incapacitate de plată: remarc două împrumuturi – cel al FMI și creditul Federației Ruse”, a declarat premierul Ion Chicu.

Șeful Guvernului a remarcat că estimarea scăderii cu 3% a PIB-ului încă nu înseamnă că așa va fi în realitate.

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Pierderile pe care le poate suporta economia din cauza COVID-19
El afirmă că este dificil să prognozăm ce va fi până la sfârșitul anului, dar este posibil să fie o decădere și mai mare. ”Trebuie să asigurăm disciplina financiară, să asigurăm și venituri la bugetul de stat. Monitorizăm cheltuielile la instituțiile de stat. Remarc că sunt instituții care încă plasează contracte de procurare de automobile, mobilă. Nu suntem în stare acum. Vă rog să conștientizăm situația în care se află acum Moldova. Nu putem cheltui bani pentru mașini și orice proiect de acest fel înaintat spre aprobare la Trezorerie va fi respins”, a declarat premierul. 

După rectificarea bugetului, soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2020 a fost estimat la 73 de miliarde 641 de milioane lei – cu 9% mai mare față de aprobarea trecută. Ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va majora cu 5,1% față de valoarea aprobată inițial. Ponderea datoriei de stat externe va constitui 63,6% din datoria publică, iar datoria internă - 36,4%

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0