Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde va fi președintele Igor Dodon în noaptea Învierii și cum va sfinți pasca

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că în noaptea Învierii va sta acasă împreună cu familia și va asculta slujba care va fi transmisă la postul național de televiziune.

CHIȘINĂU, 17 apr. – Sputnik. Șeful statului a anunțat că în noaptea Învierii va sta acasă împreună cu familia și va asculta slujba care va fi transmisă la postul național de televiziune. Președintele Igor Dodon le-a recomandat și tuturor cetățenilor să facă același lucru pentru a nu pune în pericol oamenii din preajmă, dar și apropiații.

Pavel Voicu - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor putea sfinți oamenii pasca în acest an: Anunțul ministrului de Interne

"Est prima dată probabil în ultimii 20 de ani când nu merg la biserică în noaptea Învierii, dar trebuie să respectăm măsurile de prevenire a infectării cu CVID-19 și le recomand și cetățenilor să stea acasă pentru siguranța tuturor ", a menționat președintele Igor Dodon. 

Dodon a mai spus că a cumpărat deja pasca sfințită de la "Franzeluța". Preoții au mers în multe brutării să sfințească pasca și pâinea anume pentru ca enoriașii să nu meargă la biserică de Paști. Președintele menționează că în unele localități preoții vor ajunge la poarta fiecărui creștin pentru a sfinți pasca. Șeful statului este de părere că preoții nu ar trebui să fie amendați pentru că enoriașii intră în biserică, iar acest lucru ar trebui să fie pe conștiința credincioșilor. În multe localități însă polițiștii vor monitoriza situația pentru ca cetățenii să nu intre în lăcașele sfinte.

"Noi nu am închis bisericile și nu am anulat slujbele pentru că suntem o țară ortodoxă, dar oamenii trebuie să înțeleagă că se interzice ca în lăcașele sfinte să fie mai mult de trei persoane. Evident că preoții nu pot să-i oprească pe credincioși să intre în biserică. Polițiștii vor monitoriza ca oamenii să respecte recomandările", a mi spus șeful statului.

Благодатный огонь доставили в Молдову из Иерусалима  - Sputnik Moldova
Societate
Inspectorii de patrulare vor asigura transportarea Focului Haric

Ce ține de Lumina Sfântă, Igor Dodon a menționat că-l va lua de la aeroport, atunci când va merge să-l întâlnească împreună cu Mitropolitul Vladimir. De acolo, lumina sfântă va fi transmisă în toate episcopiile din țară și ulterior va ajunge în localități. 

Liturghia din noaptea de Paște se va desfășura în fiecare biserică din țară fără participarea enoriașilor. Igor Dodon a spus că mizează pe responsabilitatea cetățenilor, întrucât este imposibil ca fiecare familie să fie monitorizată de autorități.

Totodată, Paștele Blajinilor va fi prăznuit în acest an pe 6, 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, prezidate de Mitropolitul Vladimir, la care a participat și președintele Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0