Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Igor Dodon: Pierderile pe care le poate suporta economia din cauza COVID-19

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza coronavirusului, Bugetul de Stat poate avea pierderi de peste 7 miliarde de lei în 2020, în condițiile unei reduceri cu 3% a Prodului Intern Brut (PIB). Aceasta ar fi „varianta optimistă”, potrivit președintelui Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Scăderea economiei va afecta și deja afectează încasările la Bugetul de Stat, a declarat președintele Igor Dodon la briefingul susținut marți, 7 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Avertisment pentru cei care încearcă să facă speculă pe piața valutară

CSS a stabilit prioritățile statului în această perioadă. „Prioritățile sunt: salariile, pensiile, plățile sociale, ajutorul de șomaj care urmează a fi implementat în timpul apropiat, conform legii care a intrat astăzi în vigoare”, a anunțat Igor Dodon.

Conform unor informații prezentate de Ministerul Finanțelor în ședința CSS și citate de șeful statului, reducerea PIB-ului cu 3% ar genera o reducere de 7,3 miliarde de lei a încasărilor la Bugetul de Stat, iar aceasta ar fi „varianta optimistă”.

Precizăm că parametrii Bugetului de Stat pentru anul 2020 au fost estimați astfel: venituri de 44,136 de miliarde lei, cheltuieli de 51,551 de miliarde de lei și un deficit bugetar de 7,4 de miliarde de lei.

„Vorbesc de varianta optimistă. Poate fi o cădere a economiei și mai mare”, a adăugat Igor Dodon, menționând că economia întregii lumi este în recesiune.   

Prioritățile statului includ, în mod „evident, tot ce ține de suportul pentru sistemul medical și alte instituții care sunt implicate în gestionarea crizei, suport pentru întreprinderile care achită salarii în continuare în această perioadă”, a precizat șeful statului.

„Restul cheltuielilor vor fi reduse la minimum”, a subliniat președintele.

În măsura în care va fi posibil, statul va continua să investească în economie, în proiecte de infrastructură, pentru ca oamenii care au rămas fără locuri de muncă sau moldovenii care au revenit recent de peste hotare să fie încadrați în câmpul muncii.

 „Am văzut mesaje din partea unor politicieni care spun să reducem complet investițiile. Evident, noi vom investi în situația în care vom avea resurse financiare. Noi ne dorim să continuăm investițiile. De ce? Pentru că celor care au rămas fără muncă sau care au revenit din afara țării vrem să le oferim locuri de muncă. De aceea, vom face tot posibilul să găsim rezerve pentru a investi în economie, în proiecte de infrastructură, în crearea locurilor de muncă”, a declarat șeful statului.

În cadrul ședinței CSS s-a discutat și despre situația din sectorul bancar. Șeful statului a dat asigurări că piața bancară a Republicii Moldova are și va avea în continuare lichidități suficiente.

Igor Dodon a menționat că Banca Națională (BNM) deja a luat decizia de reducere a ratei de bază, stabilind-o la un minim istoric: de 3,25%.

De asemenea, BNM a diminuat rata rezervelor obligatorii în lei până la 34% pentru băncile comerciale, decizie care va intra în vigoare pe 15 aprilie.

Fluxul de știri
0