Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ne așteaptă o reducere substanțială a cheltuielilor publice - Ce spun autoritățile

© Sputnik / OsmatescoDorel Noroc
Dorel Noroc  - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc declară că, prin modificările propuse la Legea Bugetului, statul intră într-o perioadă de raționalizare a cheltuielilor publice, ca rezultat al evaluării efectelor economice impuse de criza pandemică.
Ne așteaptă o reducere substanțială a cheltuielilor publice - Ce spun autoritățile

Dorel Noroc a declarat pentru Sputnik Moldova că în situația în care partea de venituri la buget scade, iar deficitul va ajunge la 16 miliarde de lei, autoritățile nu vor fi în stare să susțină același volum de cheltuieli publice planificat pentru anul în curs.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Cum va acoperi Guvernul deficitul bugetar care se va dubla în 2020, din cauza COVID-19
„Trebuie să vă spun că va avea loc diminuare a cheltuielilor publice care poate nu sunt atât de necesare, dar obiectivul Guvernului este să rămânem totuși la un nivel de cheltuieli publice investiționale, pentru acele proiecte care aduc valoare adăugată”, a precizat Dorel Noroc.

Funcționarul a mai spus că în pofida situației financiare complicate  în care a intrat Moldova, statul propune câteva măsuri pentru mediul de afaceri legate de rambursarea treptată pentru agenții economici a TVA-ului. Potrivit estimărilor, circa 10 mii de întreprinderi vor beneficia de această măsură , iar suma s-ar ridica la un miliard de lei. 

Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor a mai spus că statul va subvenționa până la finele anului și dobânzile la creditele luate de agenții economici pentru mijloace circulante și achitarea salariilor.

Guvernul republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a adoptat măsuri pentru a susține populația și mediul de afaceri pe timp de criză
Potrivit estimărilor, ar fi vorba de circa 90 de milioane de lei pe care statul se pregătește să le plătească pentru aceste credite.

Proiectul cu privire la modificarea Legii Bugetului de Stat pentru 2020, pe care Guvernul l-a aprobat, prevede un deficit de 16,2 miliarde de lei. Pentru cheltuielile capitale în acest an de la bugetul de stat vor fi alocate 5 mlrd 558 mln lei sau cu 1,49 mlrd lei, mai puțin decât indicele aprobat anterior. Guvernul a păstrat programul de reparație a drumurilor naționale, locale și comunitare și străzilor în sumă de 1 mlrd 375 mln lei în scopul îmbunătățirii infrastructurii locale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0