Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă la Glodeni la o zi de la instituirea regimului de carantină

© Photo : Facebook / Ion CojocariCarantină în satul Cuhnești din raionul Glodeni
Carantină în satul Cuhnești din raionul Glodeni - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis instituirea regimului de carantină în orașul Glodeni. Iată ce se întâmplă în regiune, la mai bine de o zi de la declararea acestui regim.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Începând de ieri dimineață, ora 08:00, orașul Glodeni a fost plasat în carantină. Decizia a fost luată de autorități după ce sâmbătă s-a înregistrat cel mare număr de cazuri noi de infectare cu coronavirus din toată țara. Mai exact, 25 de persoate au fost testate pozitiv. Președintele raionului, Ion Cojocari spune că la moment, în Glodeni e liniște și că oamenii au început să conștientizeze pericolul.

Скорая помощь  - Sputnik Moldova
Societate
Încălcări grave în timpul stării de urgență: Medici și șoferi agresați - Detalii

„În orașul Glodeni predomină atmosferă specifică regimului de carantină. Instituirea acestui regim crează anumite incomodități atât pentru locuitorii din oraș, cât și pentru cei din raion. Chiar și așa, în cazul în care vor exista încălcări ale regimului și nu va fi respectată legislația - vor fi aplicate sancțiuni”, a declarat pentru Sputnik Moldova, președintele raionului, Ion Cojocari.

Cojocari spune că instituirea regimului a fost o decizie a specialiștilor la nivel central, care urmează să fie respectată și să fie întreprinse toate măsurile pentru a minimaliza intrările și ieșirile în orășelul Glodeni, care cu părere de rău este un focar de infecție cu COVID-19.

„Intrările și ieșirile secundare ale orașului au fost blocate, iar accesul în oraș se face doar prin trei puncte de control. În aceste puncte de control au fost instalate unități ale Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Totodată angajații Inspectoratului de Poliție Glodeni, împreună cu carabinierii, patrulează pedestru pe străzile orașului”, a precizat Cojocari.

Potrivit lui, ieșirea și intrarea în oraș se permite doar în baza unor permise special eliberate de către IP Glodeni. Mai mult, a fost eliberată o instrucțiune despre ce trebuie să se întâmple până la, dar și după ridicarea regimului de carantină în localitățile în care a fost instituit.  

Totodată, a fost activizat în regim special activitatea direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, care va interveni pentru a ajuta în special persoanele solitare. 

„În fiecare localitate din raion există lucrător social, punct medical. Personalul medical responsabil, asigură punctele medicale cu medicamente de primă necesitate, iar în caz de necesitate, persoanele se pot adresa la punctele din localitatea de baștină pentru asistență medicală”, a declarat președintele raionului. 

În cazul în care apare necesitatea internării, iar persoanele nu sunt suspecte la noul tip de coronavirus, sunt transportate în cadrul instituțiilor medico-sanitare din municipiul Bălți.

Pavel Voicu - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor putea sfinți oamenii pasca în acest an: Anunțul ministrului de Interne

De precizat, săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a declarat că Spitalul Raional din Glodeni își va continua activitatea doar pentru pacienții testați pozitiv la COVID-19. Președintele raionului spune că de la începutul declarării stării de urgență în Republica Moldova, Consiliul Raional în calitatea sa de fondator al instituției medicale a acordat tot ajutorul care a fost solicitat.

Regimul de carantină în orașul Glodeni va putea fi ridicat dacă pe o perioadă mai mare de 14 zile nu va mai fi înregistrat nici un nou caz de infectare cu noul coronavirus, de la ultimul caz declarat.

Potrivit lui Ion Cojocari, la moment în raion sunt confirmate 104 cazuri, au fost înregistrate cinci decese, iar o persoană a fost tratată. Alte 573 de persoane sunt sub supraveghere medicală.

De menționat, în carantină se află doar orașul Glodeni nu și celelalte localități. Ion Cojocari spune că drumurile de ocolire a urbei sunt practicabile. La Glodeni, până la data de 2 aprilie nu a fost raportat nici un caz de infectare cu noul tip de coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0