Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Astăzi este marcată ziua profesională a expertului judiciar din Moldova - detalii

© Sputnik / OsmatescoIurie Mărgineanu
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, pe 14 aprilie, în Republica Moldova este marcată sărbătoarea profesională "Ziua Expertului Judiciar" - cât de importantă este activitatea acestor specialiști.
Astăzi este marcată ziua profesională a expertului judiciar din Moldova - detalii

Cu acest prilejul acestei sărbători profesionale, doctorul în drept, conferențiarul universitar și avocatul Iurie Mărgineanu a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre importanța activității expertului judiciar în sistemul juridic din Republica Moldova.

Potrivit lui, munca experților judiciari presupune multă responsabilitate, experiență și cunoștințe pentru a putea efectua investigațiile criminalistice. Experții judiciari trebuie să fie profesioniști adevărați și să-și îndeplinească datoria cu multă dedicație pentru a contribui la înfăptuirea justiției.

În Republica Moldova există două instituții care pregătesc specialiști în acest domeniu. Este vorba despre Academia de Poliție Ștefan cel Mare, care pregătește cadre în domeniul balisticii și dactiloscopiei, iar la Institutul de Medicină sunt instruiți viitorii medici legiști.

"Absolvenții trebuie să susțină examenele pentru a dobândi licența de expert și să fie incluși în registrul unic pentru a avea dreptul de a efectua aceste expertize. Experții judiciari pot activa în diverse instituții precum: Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție și Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare", a explicat doctorul în drept.

Iurie Mărgineanu susține că expertul judiciar are un rol primordial în descoperirea infracțiunii "întrucât majoritatea cazurilor infracționale se descoperă în faza preliminară, după săvârșirea infracțiunii. 90 la sută depinde de rapiditatea și profesionalismul expertului judiciar care trebuie să preleveze corect probele și să vină cu o îndrumare adecvată către ofițerul de urmărire penală pentru descoperirea infracțiunii", a adăugat el.

Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Video
Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova

În același timp, calitatea expertizei depinde de echipamentele pe care le au la dispoziție experții judiciari. Spre exemplu, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției Naționale dispune de echipamente de ultimă generație în domeniul dactiloscopiei, adică amprente digitale, profilele AND, echipamente de clonare și extragere a datelor din dispozitivele mobile și multe alte echipamente moderne. Totodată, Centrul dispune de laboratoare mobile ce se pot deplasa în regim de urgență și sunt dotate la maxim cu truse criminalistice și instrumente necesare pentru efectuarea cercetărilor la fața locului.

Conform statisticilor, pe parcursul unui singur an, experții criminaliști de la noi au reușit să examineze aproximativ 250.000 de obiecte ridicate de la locul săvârșirii infracțiunilor, au efectuat peste 12 mii de cercetări la fața locului și au ridicat aproximativ 10 mii de urme cu potențial probatoriu.

Amintim că, anterior, Ministerul Justiției a propus ca pe data de 14 aprilie să fie marcată ziua profesională a expertului judiciar, deoarece anume în această zi a fost adoptată noua Lege cu privire la Expertiza Judiciară și Statutul Expertului Judiciar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0