Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova

Abonare
Anual, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției Naționale efectuează aproximativ 10.000 de expertize și constatări tehnico-științifice.

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției a fost creat în urma reformei Poliției din anul 2013. În cadrul Centrului au fost create trei direcții principale: municipiul Chișinău - direcția Centru 1 și 2, municipiul Bălți- direcția Nord, municipiul Cahul - direcția Sud.

În anul 2018, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP a fost certificat conform standardelor internaționale, ceea ce presupune că expertizele care sunt efectuate de angajații Centrului sunt recunoscute la nivel european. Centrul a fost acreditat în mai multe domenii de expertiză: balistică, traseologie, dactiloscopie, grafoscopie, examinarea tehnică a documentelor, investigații în domeniul informatic.

"Totodată, în cadrul Centrului sunt efectuate expertize judiciare în peste 35 de domenii, dintre care unele - exclusive. Spre exemplu, în cadrul Secției Examinări Substanțe sunt cercetate diferite substanțe fizice sau chimice precum: drogurile de proveniență vegetală, sintetică, produsele petroliere, substanțe explozive.

Secția care se ocupă de examinarea crimelor informaționale este una dintre cele mai dotate în domeniu cu capacități de examinare la nivel european.

Secția de examinări auto-tehnice cercetează cauzele accidentelor rutiere.

Secția tehnico-explozivă, unica în țară, care se ocupă de dezamorsarea obiectelor explozive folosite în scopuri criminale și cu cercetarea la fața locului după explozie.

Secția cercetării la fața locului efectuează examinarea locului crimei în cazul crimelor grave sau excepțional de grave cu rezonanță sporită. Toate crimele grave din ultimii ani au fost examinate de această secție", a precizat pentru Sputnik Moldova Nicolae Bodrug, șeful Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP.

Potrivit lui, cei 160 de experți judiciari care activează în cadrul Centrului acoperă la moment necesitățile întregii țări. Aceștia sunt specialiști în diverse domenii: chimie, biologie, IT, fizică, etc. Munca lor presupune multă responsabilitate, experiență și cunoștințe pentru a efectua investigațiile criminalistice.

"Nu este o muncă ușoară. Experții judiciari trebuie să fie profesioniști adevărați și să-și îndeplinească datoria cu multă dedicație pentru a contribui la înfăptuirea justiției", a subliniat Bodrug.

În același timp, calitatea expertizei depinde de echipamentele pe care le au la dispoziție experții judiciari. Utilizând echipamente de ultimă generație și grație colaborării cu partenerii externi precum: Deglegația Uniunii Europene și Ambasada SUA în Republica Moldova au fost descoperite crime care s-au produs mulți ani în urmă.

"Republica Moldova a semnat un acord cu 13 țări ale UE privind schimbul de date între structurile polițienești. Republica Moldova și-a asumat obligația să ofere schimbul de date în domeniul dactiloscopiei adică amprente digitale, profilele ADN și schimb de date ce ține de evidența autoturismului. Avem echipamente de clonare și extragere a datelor din dispozitivele mobile și multe alte echipamente moderne. În vederea schimbului datelor dactiloscopice, prin intermediul serviciului tehnologii informaționale, care este dotată la maxim avem o colaborare strânsă cu colegii din Ucraina, Federația Rusă, Armenia și alte state membre ale CSI", a relatat Bodrug.

Totodată, Centrul dispune de laboratoare mobile ce se deplasează în regim de urgență și sunt dotate la maxim cu truse criminalistice și instrumente necesare pentru efectuarea cercetărilor la fața locului.

Anual, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției Naționale efectuează aproximativ 10.000 de expertize și constatări tehnico-științifice.

Fluxul de știri
0