Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surprinzător: Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere – Ce se întâmplă

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Veaceslav Ioniță : Vânzările de apartamente în primele trei luni ale anului sunt cu 60% mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenți.

CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik. Analistul economic Veaceslav Ioniță constată un lucru care ne-ar putea surprinde acum, când suntem în plină criză economică provocată de restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie. Și anume, vânzările de apartamente în primele trei luni ale anului sunt cu 60% mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenți. Asta însemnând că în primele trei luni este și luna martie, când deja economia a fost practic paralizată.

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Pierderile pe care le poate suporta economia din cauza COVID-19
"În primul trimestru al anului 2020, vânzările/procurările de apartamente au fost de 7354, record absolut pentru perioada ianuarie-martie. Vânzările din primele trei luni ale anului curent au fost cu 60% mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenți. Conform datelor Agenției Serviciilor Publice, tranzacțiile pe piața imobiliară din Moldova cresc pentru al 14-lea trimestru consecutiv", constată Veaceslav Ioniță într-o analiză pe blogul său.

"Drept rezultat, în valori anuale, piața imobiliară a trecut pentru prima dată de 30 de mii de apartamente anual, înregistrând în primul trimestru a anului curent – 31029 de apartamente vândute/cumpărate pentru ultimele 12 luni. Acest volum de tranzacții este dublu față de vânzările tradiționale anuale ale Moldovei din ultimii zece ani, reamintim că cota de 20 de mii de apartamente anual a fost depășită în ultimul trimestru a anului 2018", explică Ioniță.

© Photo : Veaceslav Ioniță Vânzarea/cumpărarea apartamentelor în Republica Moldova, mii
Surprinzător: Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere – Ce se întâmplă - Sputnik Moldova
Vânzarea/cumpărarea apartamentelor în Republica Moldova, mii

El precizează că piața imobiliară continuă să fie concentrată în municipiul Chișinău, unde au loc aproape 80% din toate tranzacțiile cu apartamentele.

Un interes mai scăzut față de creditele ipotecare

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Avertisment pentru cei care încearcă să facă speculă pe piața valutară
"Numărul de apartamente procurate în ipotecă a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 9,5 mii de apartamente în valoare anuală, comparativ cu 9,7 mii în 2019. Pe fundalul creșterii numărului de tranzacții, cota apartamentelor vândute în ipotecă a scăzut destul de mult. Astfel, anul trecut 40% dintre apartamente au fost vândute prin intermediul creditelor ipotecare, iar în primul trimestru al anului 2020 acest indicator s-a redus cu până la 30%. Oamenii continuă să cumpere tot mai activ apartamente, dar cu un interes mai scăzut față de creditele ipotecare", spune expertul.

"Cu toate acestea băncile oferă tot mai multe oportunități de finanțare pentru cetățeni, iar volumul creditelor ipotecare în februarie 2020 au atins cota de 6,5 miliarde de lei, record absolut pentru sistemul bancar. Contractarea noilor credite ipotecare este similară cu cea din 2019, dar piața imobiliară crește mult mai rapid, din acest motiv băncile rămân în urma pieței imobiliare", afirmă Veaceslav Ioniță.

"Însă și așa portofoliul de credite pentru ramura construcțiilor din sistemul bancar a ajuns la cota sa maximă de 18% - record istoric absolut. Precedentul record a fost înregistrat în 2008, când băncile au oferit ramurii construcțiilor 14,7% din totalul creditelor", constată expertul.

© Photo : Veaceslav Ioniță Portofoliul de credite bancare în ramura construcțiilor, miliarde de lei
Surprinzător: Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere – Ce se întâmplă - Sputnik Moldova
Portofoliul de credite bancare în ramura construcțiilor, miliarde de lei

Veaceslav Ionică afirmă că, în ultimii 3 ani, prețul apartamentelor a fost constant, chiar dacă piața imobiliară a fost în creștere ca volum.   

© Photo : Veaceslav Ioniță Evoluția prețului la apartamente în municipiul Chișinău (mii de euro pentru un apartament de 70 de metri pătrați)
Surprinzător: Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere – Ce se întâmplă - Sputnik Moldova
Evoluția prețului la apartamente în municipiul Chișinău (mii de euro pentru un apartament de 70 de metri pătrați)

"Deși piața imobiliară este în creștere deja pe parcursul a 3,5 ani, prețul la apartamente rămâne relativ constat. În 2019 a fost înregistrată o ușoară creștere a prețului, în vară, dar acum prețul s-a reîntors la nivelul de la începutul anului 2019. În prezent, un apartament de 70 de metri pătrați în municipiul Chișinău costă în mediu 36,2 mii euro, cea ce este cu 1,1 mii de euro mai puțin decât în vara anului 2019", afirmă economistul.

Efortul financiar pentru procurarea unui apartament, în continuă scădere

"Datorită prețului stabil și creșterii veniturilor recalculat în euro ale cetățenilor moldoveni, efortul financiar pentru procurarea unui apartament este în continuă scădere. În primul trimestru, pentru prima dată în istoria țării, el a coborât sub nivelul de opt ani. Astfel, în prezent pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău este nevoie de 7,9 salarii medii anuale. Media europeană este de 6,9 salarii anuale pentru un apartament de 70 de metri pătrați", constată expertul economic Veaceslav Ioniță.

© Photo : Veaceslav IonițăSalarii anuale pentru procurarea unui apartament de 70 de metri pătrați
Surprinzător: Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere – Ce se întâmplă - Sputnik Moldova
Salarii anuale pentru procurarea unui apartament de 70 de metri pătrați

În final, Veaceslav Ioniță își exprimă speranța că criza economică provocată de coronavirus nu va influența negativ piața imobiliară.

"Piața imobiliară rămâne atractivă pentru tranzacții și în 2020. Și sper că această criză dictată de COVID-19 nu va avea un impact major asupra pieței imobiliare", conchide expertul Veaceslav Ioniță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0