Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copilul tău are acces la internet? Ce trebuie să faci pentru a-l proteja de abuzatori

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Russu
Sergiu Russu - Sputnik Moldova
Abonare
Atenție, părinți: Securitatea copiilor pe internet este la fel de importantă ca și siguranța din viața de zi cu zi! Pericolele din mediul online la care se expune copilul.
Copilul tău are acces la internet? Ce trebuie să faci pentru a-l proteja de abuzatori

160 de copii au ajuns victime ale abuzatorilor din mediul online, în perioada anilor 2015-2018, arată datele Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Cu siguranță că cifra neoficială a victimelor este cu mult mai mare, doar că multe dintre aceste cazuri rămân a fi nedescoperite.

Oamenii legii atrag atenția părinților că securitatea copiilor pe internet este la fel de importantă ca și siguranța din viața de zi cu zi, iar instruirea corespunzătoare a copilului reprezintă principala armă împotriva escrocilor din mediul online.

„Astăzi, copilului i se transmite aceste tehnologii fără să i se ofere informația necesară despre pericolele la care se expune. Noi insistăm ca părinții să pună mai mult accent pe informarea copilului. La moment ce îi dai copilului un astfel de dispozitiv, trebuie să-l preîntâmpini de pericolele din mediul online”, a declarat adjunctul procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Sergiu Russu, în studioul Sputnik Moldova.

Cert este că părinții pot monitoriza activitatea picilor pe internet cu ajutorul programelor de Control Parental, care sunt puse la dispoziție de către operatorii de telefonie mobile și internet.

Parascovia Topada - Sputnik Moldova
Copiii, singuri în fața amenințărilor din mediul online

”Părinții trebuie să cunoască că sunt multe softuri ce determină controlul parental asupra traficului de internet, care pot fi achiziționate inclusiv de la operatorii de telefonie mobilă și cei de internet. Cu ajutorul acestor programe, părintele poate vedea ce site-uri a accesat copilul, cânt și cât timp a petrecut. Și a treia posibilitate este acel control fizic. Periodic, părinții trebuie să verifice telefoanele sau calculatoarele copiilor și nu pentru a prejudicia viața personală a copilului, ci pentru a verifica dacă nu este expus riscurilor”, adaugă Sergiu Russu.

Potrivit oamenilor legii, persoanele care abuzează sexual copiii în mediul online sunt în preponderent bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Un studiu realizat de Centrul „La Strada”, în 2018, aproximativ 97 % din adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani erau înregistrați pe rețelele sociale. Aproximativ 30% dintre aceștia foloseau rețelele sociale drept un mijloc de comunicare și lărgire a cercului de prieteni.

Mulți dintre ei au trimis cu ușurință poze sau înregistrări video cu ei la solicitare unor necunoscuți, iar mai bine de 35% dintre respondenți au declarat că s-au întâlnit în viața reală cu persoane necunoscute din mediul online. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1399 de respondenți, cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Fluxul de știri
0