Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Republica Moldova trece la scenariul patru de gestionare a COVID-19

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate. Iată ce subiecte au fost abordate.

CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. Republica Moldova va trece, cel mai probabil astăzi, la scenariul patru de gestionare a pandemiei de COVID-19. Declarații în acest sens a făcut președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

 Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” - Sputnik Moldova
Societate
Studenții de la medicină implicați în lupta cu COVID-19

„Cel mai probabil astăzi vom trece la scenariul patru, care presupune numărul de persoane infectate în Republica Moldova mai mare de 1000. Primele trei scenarii au fost gestionate conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Odată ce intrăm în scenariul patru, ne vom pomeni în zona de vârf a acestei crize”, a declarat Dodon. 

Șeful statului spune că pentru a face față acestui scenariu este nevoie de medici, medicamente, utilaje medicale și spitale. Potrivit lui, la această etapă 27 de spitale și instituții spitalicești de nivel național, regional și spitalele raionale sunt implicate în gestionarea crizei declanșate de noul coronavirus.

„Pentru a scoate presiunea de pe spitale am luat decizia de a crea Centrul de triere de la Moldexpo, care este pregătit pentru a începe activitatea. Dacă va fi necesar, suntem pregătiți să creăm și alte centre de acest fel”, a mai spus Igor Dodon. 

Cu referire la carele medicale, șeful statului spune că peste 45 de mii de persoane sunt implicate în gestionarea pandemiei. 

„În domeniul public de sănătate avem 12.537 de medici și 1.869 de medici în sectorul privat. În total, avem peste 14 mii de medici care ar putea fi implicați în gestionarea acestei crize. În calitate de asistenți medicali, care activează la stat, avem 22.955 de persoane, iar în domeniul privat - 1.522. Infirmiere - peste 1870 de persoane”, a mai spus președintele. 

Igor Dodon a precizat că securitatea medicilor și a angajaților din sistemul medical reprezintă o prioritate pentru autorități. Astfel, a fost luată decizia de a dubla suma salariilor pentru cei implicați în prima linie în lupta cu COVID-19. Totodată, se va face testarea masivă a acestor persoane. Dodon mai spune că medicii au fost instruiți cu privire la felul în care vor acționa după instituirea scenariului patru de gestionare a crizei. Potrivit președintelui, Republica Moldova deține suficiente stocuri de medicamente. 

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
Securitatea alimentară a țării pe timp de criză – Iată ce declară Igor Dodon - Detalii

„Importăm 16% din medicamente din Ucraina, 10% din România, dar și din China, Federația Rusă și alte state. Acum se importă suplimentar unele medicamente pentru protocolul de tratare a noului coronavirus, din Ucraina și din România”, a mai spus Igor Dodon. Ce ține de consumabile, Dodon spune că și la acest capitol nu există probleme. 

„Grație unor donații externe, dar și procesului de producere pe intern, cei din prima linie sunt asigurați cu consumabile. Au fost produse aproximativ 70 de mii de costume de protecție, câteva sute de mii de măști, 20 de mii de viziere. Și cu dezinfectant suntem asigurați din producere autohtonă”, a adăugat Igor Dodon. 

Acesta mai spune că în următoarele zile Republica Moldova va primi loturi de ajutor umanitar în mărime de peste trei tone din China. Un alt lot de consumabile va veni din Turcia. Președintele informează că doar în instituțiile de stat sunt peste 500 de ventilatoare pentru cazurile de necesitate stringentă. Alte câteva sute de ventilatoare, care pot fi suplimentar utilizate, ar putea fi solicitate de la instituțiile medicale private. În concluzie, Igor Dodon spune că Republica Moldova este pregătită să facă față scenariului patru de gestionare a crizei create de COVID-19.   

Fluxul de știri
0