Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studenții de la medicină implicați în lupta cu COVID-19

© Sputnik / Miroslav Rotari Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
 Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova luptă alături de medici împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. De la declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, studenții la medicină s-au antrenat în activități de voluntariat în lupta cu noul tip de coronavirus. Într-un comunicat de presă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este precizat că 96 de studenți sunt gata să ofere suport cadrelor medicale acolo unde este necesitate stringentă. Voluntarii acționează la solicitările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Открытие перепрофилированного корпуса в центре им М.И. Сеченова для лечения пациентов с коронавирусом - Sputnik Moldova
Rusia
Ministerul rus al Sănătății explică de ce a crescut numărului tinerilor cu COVID-19

Un grup de șapte studenți deja oferă suport personalului medical de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău. Potrivit informațiilor, studenții anilor 4-6 activează în calitate de asistenți medicali, iar cei din anii 1-3 sunt infirmieri. 

„Timp de 4 zile, 50 de studenți-voluntari ai USMF „Nicolae Testemițanu” au asamblat 3350 de viziere (ecrane de protecție facială), care au fost repartizate de către organizatorii proiectului www.viziere.md personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice din țară aflat în prima linie în lupta cu epidemia COVID-19. În același timp, în prezent, 17 studenți-voluntari fac de gardă 24/24, în calitate de operatori, la Linia Verde, instituită de ANSP”, precizează serviciul de presă al Universității.

Totodată, la solicitarea directorului Centrului COVID-19 Chișinău, Oleg Crudu, Universitatea a delegat cinci medici-rezidenți de la specialitatea Medicina de laborator pentru a activa în laboratorul instituției respective.

Armata în combaterea COVID-19 - Sputnik Moldova
Societate
Militarii Armatei Naţionale patrulează în localitățile din țară - Video

Alți 11 studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor activa ca operatori la Registratura Centrului COVID-19 Chișinău, după ce vor fi instruiți și asigurați cu echipament de protecție corespunzător, fără a veni în contact cu eventuali suspecți cu noul tip de coronavirus.

Rectorul USMF, Emil Ceban susține că activitatea de voluntariat este benevolă și se bazează pe responsabilitatea individuală a fiecăruia. Potrivit lui, 103 studenți sunt angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară în calitate de asistenți medicali, dintre care 40 lucrează în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă.

Fluxul de știri
0