Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Șeful statului spune ce pierderi va suporta Moldova în urma crizei declanșate de COVID-19

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ediției de astăzi a emisiunii ”Președintele răspunde”, Igor Dodon a vorbit despre pierderile economice pe care le-ar putea suporta Moldova pe fundalul crizei declanșate de răspândirea coronavirusului.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Șeful statului susține că prognoza în baza căreia a fost aprobat bugetul de stat pentru 2020 nu este în concordanță cu realitatea de astăzi, având în vedere că țara este afectată de criza declanșată de infecția COVID-19. 

Inițial, calculele arătau că în 2020 vom avea o creștere a Produsului Intern Brut de 3,7%. În condițiile de astăzi, se iau în calcul mai multe scenarii. În cel mai bun caz, PIB-ul va scădea cu 3%, iar în cel mai rău - 5%, a opinat președintele. 

”Dacă vorbim de căderea economiei pe perioada stării de urgență, ea va cădea substanțial, cu 10-15%, dar în calcul anual considerăm că vom avea o descreștere de la -3 până la -5%. Încasările la buget, față de cele planificate și aprobate în bugetul de stat, vor fi mai mici cu 5-8 miliarde de lei”, a declarat Igor Dodon. 

Șeful statului a remarcat că sunt sectoare ale economiei în care, fără suportul activ din partea statului, situația va fi dificilă.

”Cred că vom supraviețui, dar pierderi vor fi. Moldova va fi alta, Europa va fi alta, lumea va fi alta. Se schimbă structura economiei, dar noi știm ce avem de făcut”, a declarat președintele. 

Premierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu: Noi modalități de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri

Igor Dodon a mai vorbit și despre deprecierea leului și modul în care acest fenomen influențează exporturile. 

”Dacă nu va avea loc o depreciere ușoară a monedei naționale, exporturile noastre vor avea de suferit. Ieri, de exemplu, exporturile au fost de 40 de milioane în CSI. În CSI exporturile merg, avem o scădere în UE, pentru că încolo exportam cu precădere cablaj și tot ce este necesar pentru industria de producere a mașinilor, care în UE s-a oprit. Vom fi în situația să depreciem ușor moneda națională. BNM are rezerve de peste 3 miliarde de dolari pentru a menține stabilitatea valutară. Scădere bruscă nu va fi, dar o depreciere lentă care a fost și este va avea loc și este necesară”, a mai spus președintele. 

În context, Igor Dodon a declarat că în prezent se poartă negocieri cu gigantul rus Gazprom, astfel încât tariful la gaz să fie micșorat treptat. El a precizat că de la 1 ianuarie Moldova plătea un preț de 176 de dolari pentru o mide de metri cubi de gaze naturale, la 1 iulie aceeași cantitate va costa 140 de dolari, iar până la sfârșitul anului am putea plăti 100 de dolari pentru o mie de metri cubi. Dacă acest lucru se va întîmpla, atunci va scădea și tariful pentru consumatori, afirmă Igor Dodon. 

Fluxul de știri
0