Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru moldovenii blocați în alte state: Au fost aprobate noi curse charter

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat mai multe curse charter pentru moldovenii din diasporă care vor să revină în țară în perioada 6-19 aprilie 2020. Despre asta a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Oleg Țulea în cadrul unui briefing.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe, Oleg Țulea, a vorbit despre procesul de repatriere a cetățenilor moldoveni din alte state. 

”Ajutorul pentru acești cetățeni este un obiectiv al MAEIE. Grație eforturilor diplomației moldovenești, în perioada 15 martie - 2 aprilie am reușit să ajutăm 4800 de cetățeni moldoveni din mai multe țări”, a declarat ministrul de Externe. 

Oleg Țulea a anunțat două perioade în care vor fi operate curse aeriene charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni. Acest orar a fost adoptat prin dispoziția din 2 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Astfel, în perioada 6-12 aprilie vor fi operate zboruri din Frankfurt, Lisabona, Madrid, Bruxelles, Varșovia, Dublin, Londra, iar în zilele de 13-19 aprilie - din Amsterdam, Veneția, Paris, Berlin, Roma, Londra, Praga.

”Graficul va ține cont de informațiile colectate de către misiunile diplomatice. Vor fi operate zboruri de unde nu au mai fost operate până acum. Listele de pasageri vor fi create exclusiv de către misiunile diplomatice ale țării noastre. Orice alte liste nu sunt relevante sub acest aspect. Reiterez, prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea copii, studenți, persoane aflate la tratament medical, cetățeni care se află într-o dificultate extremă”, a declarat ministrul de Externe, Oleg Țulea. 

Charles de Gaulle airport - Sputnik Moldova
Societate
Moldoveni blocați în Franța - Chicu: Oamenii au fost induși în eroare de escroci

Cetățenii care vor fi selectați vor fi contactați de către misiunile diplomatice pentru a fi informați despre modul de cumpărare a biletelor. 

Oleg Țulea a mai declarat că cetățenii au în continuare posibilitate să se înscrie în listele de așteptare elaborate de misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în alte state, iar link-urile corespunzătoare sunt afișate pe paginile de internet ale ambasadelor și consulatelor. 

Ministrul a mai vorbit despre zborul care a fost anunțat pentru cetățenii noștri din Praga, care au căzut în plasa escrocilor și au cumpărat bilete, deși zborul nu a mai avut loc.

”Am avut o situație ca și în cazul zborului din Paris. Aceste curse nu au fost autorizate, dar biletele au fost vândute cetățenilor. Nu a fost o problemă creată de MAEIE și de Guvern, dar ținem mult la cetățenii noștri, de aceea ieri seară am comunicat cu prim-ministrul și am avut parte de înțelegere din partea Comisiei pentru Situații Excepționale, ca să-i ajutăm pe acești cetățeni să revină acasă. La fel, am avut o comunicare cu ministrul ceh de Externe și cu misiunea noastră, ca să găsim soluții pentru cei care au rămas blocați la aeroport”, a declarat Oleg Țulea.

Ministrul a îndemnat în context cetățenii să țină cont doar de informațiile difuzate de către misiunile diplomatice. 

Fluxul de știri
0