Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu merge astăzi în Parlament: Iată ce le va prezenta premierul deputaților

© Sputnik / Rodion ProcaIon Chicu Ион Кику
Ion Chicu Ион Кику - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu va merge astăzi în Parlament pentru a prezenta proiectul pentru care ieri Guvernul și-a angajat răspunderea.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Parlamentul se va convoca astăzi, la ora 14.00, în ședință plenară, unde este așteptat premierul Ion Chicu.

Oleg Tofilat - Sputnik Moldova
Consilierul premierului spune de ce Guvernul a ezitat să-i aducă pe moldoveni acasă
El va prezenta în fața deputaților proiectul de rectificare a Bugetului de Stat, pentru care ieri Guvernul și-a angajat răspunderea.

Ion Chicu urmează să informeze deputații despre măsurile aprobate. Inițiativa prevede redirecționarea a 816 milioane de lei pentru susținerea activității de întreprinzător și a cetățenilor în perioada stării de urgență.

Măsurile au drept scop diminuarea impactului negativ al pandemiei de coronavirus asupra cetățenilor, economiei naționale și sustenabilității bugetare. Președintele PDM, Pavel Filip, a anunțat că democrații vor susține aceste inițiative.

Măsurile ce țin de ajutorul social

- Stabilirea ajutorului minim de șomaj în mărime de 2775 lei.

- Extinderea categoriilor de beneficiari de ajutor de șomaj – de ajutor de șomaj în sumă de 2775 lei vor beneficia și persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj.

- Susținerea familiilor cu venituri mici - majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgență; majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

Susținerea activității de întreprinzător

- Subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, în mărime de 100% pentru agenții economici care și-au sistat total sau parțial activitatea și de 60% din  impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, pentru alți agenți economici decât cei menționați anterior.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Uniți pentru fapte bune: Agenții economici continuă să doneze bani în lupta cu COVID-19
- Scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență.

- Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență.

- Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA.

- Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

- Acordarea dreptului la deducere pentru orice donații făcute pe parcursul anului 2020 pentru combaterea pandemiei COVID-19.

- Consolidarea veniturilor Fondului de susținere socială a populației, prin instituirea a două taxe noi – aeroportuară și pentru portabilitate.

Fluxul de știri
0