Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Consilierul premierului spune de ce Guvernul a ezitat să-i aducă pe moldoveni acasă

© Sputnik / Miroslav RotariOleg Tofilat
Oleg Tofilat - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul premierului Ion Chicu, Oleg Tofilat spune că avem transport aerian sufiecient de mult ca să-i aducem acasă pe moldovenii stabiliți peste hotare.
Consilierul premierului spune de ce Guvernul a ezitat să aducă moldovenii acasă, urmează..

Oleg Tofilat a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că moldovenii stabiliți peste hotare care vor să se întoarcă acasă vor putea să o facă, însă să aibă nițel răbdare. Mai mult, consilierul premierului a menționat că toate cursele charter care au activat până acum au fost efectuate pe contul pasagerilor. Majoriatea statelor din lume, exact același comportament îl au, spune Tofilat. Mai mult, oficialul menționază că, în principiu, se examinează posibilitatea ca ambasadele Republicii Moldova de peste hotare să poată interveni în cazul celor care sunt în mare impas și nu sunt capabili să-și acopere cheltuielile.

”De altă parte, principala problemă este epidemiologică. Aceste curse reprezentă și un risc epidemiologic. De aceea, sistemul medical trebuie să fie gata să primească aceste importuri. Care era problema? Să câștigăm câteva zile și săptămâni în răspândirea virusului”, spune consilierul premierului, Oleg Tofilat.

Totodată, consilierul premierului, Oleg Tofilata a menționat că statul nu a organizat aceste curse ca să-i aducă pe oameni acasă imediat întrucât sistemul medical trebuia să fie pregătit să primească posibilele cazuri de import cu noul tip de coronavirus.

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Un licăr de speranță în combaterea coronavirusului – Declarație importantă a premierului
”Este foarte important: de la o răspândire lentă să ajungem la o răspândire masivă. Cu cât mai deschis va fi hotarul, cu atât mai mare este riscul. Da, într-adevăr, este neplăcut faptul că unii oameni revin cu o săptămână mai târziu, însă e mult mai grav dacă se scapă de sub control epidemia. Opinia epidemiologilor este foarte importantă aici. Toți vor veni acasă la timpul lor. La ora actuală se analizează posibilitatea de a-i băga pe toți cei care revin în țară în carantină, în locații speciale”, spune Tofilat.  

Consilierul premierului, Oleg Tofialt a menționat totodată că oamenii aflați peste hotare nu ar trebui să pornească la drum cu autocarele, întrucât vor fi blocați la frontierele altor țări.

Fluxul de știri
0