Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să facem față stresului provocat de COVID-19: Iată sfatul psihologului - Video

CC0 / Pixabay / Counselling / Девушка
Девушка - Sputnik Moldova
Abonare
Igiena minții în carantină este la fel de importantă ca și cea a mâinilor. Asta ne spun psihologii. Specialiștii vin și cu recomandări utile ca să facem față stresului la care suntem supuși în această perioadă.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Psihologul Aurelia Balan spune că noul coronavirus ne poate ajuta să ne resetăm prioritățile și să prețuim fericirea. Specialistul a decis să ofere sfaturi oamenilor în această perioadă complicată.

O face gratuit și din propria inițiativă pentru a ajuta cetățenii să depășească stările emoționale negative. Astfel, le dă recomandări pe Facebook celor care sunt panicați de răspândirea coronavirusului și îi cer ajutor. 

© Photo : Facebook / Aurelia BalanAurelia Balan
Cum să facem față stresului provocat de COVID-19: Iată sfatul psihologului - Video - Sputnik Moldova
Aurelia Balan

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Aurelia Balan a menționat că ceea ce gândim și cum gândim influențează direct sănătatea noastră. Un creier cuprins de teamă și frică va dezechilibra organismul, iar astfel va deveni slab.

”Imaginați-vă creierul vostru ca un copăcel sădit într-un sol fertil, dar care periodic are nevoie de irigare. Apa cu care veți uda acest pom sunt gândurile. Așa că de calitatea ei depinde cât de sănătos va crește acest copac. Nu-i așa că atunci când vrem fructe frumoase, turnăm la rădăcina pomului apă cât mai curată? Uneori chiar apelăm la niște vitamine ca să ajutăm pomul să se dezvolte armonios. Iată așa este nevoie în această perioadă să ne ajutăm creierul nostru, ca el, la rândul lui, să ne ajute pe noi să trecem de această pandemie”, a dezvăluit psihologul.

Aurelia Balan mai spune că, în această perioadă, ar trebui să fim ca niște pasageri din avion și să urmăm sfaturile însoțitorilor de bord când primim instrucțiunile de zbor.

”Însoțitorii de bord ne învață că, în caz de urgență, inițial îți pui ție masca de protecție, iar după asta și celor de alături care nu reușesc. Iată de la asta pornim acum. Fiecare dintre noi este nevoie să se salveze pe sine ca mai apoi să-i ajute și pe cei dragi”, a menționat Aurelia Balan.

Psihologul ne învață să vedem și partea bună a acestei perioade de carantină. Mulți oameni își pot să-și realizeze anumite visuri, iar alții au șansa să devină eroi.

”Era visul multora, atunci când veneau de la serviciu după o săptămână istovitoare, să stea o perioadă acasă. Alții voiau să devină eroi. Puteți fi eroii medicilor noștri, căci dacă îi pierdem pe ei noi clacăm serios. Avem șansa să fim erorii oamenilor apropiați, chiar dacă a-i proteja înseamnă acum să fii departe de ei. Avem șansa să devenim eroii noștri, să ne resetăm prioritățile, valorile, să stăm de vorbă cu noi și să ne gândim lecția pe care trebuie să o învățăm din această situație”, susține psihologul.

Aurelia Balan spune că mulți oameni dau bani enormi pe diferite traininguri la care învață să fie împliniți, dar admite că COVID-19 ne poate învăța niște exerciții care ne pot învăța ce înseamnă, de fapt, fericirea. 

Букет невесты - Sputnik Moldova
Societate
Ghinionul celor care și-au programat evenimente importante pentru luna mai

”Ca să vă fie mai ușor acum, vă propun ca în fiecare seară să scrieți pentru ce sunteți mulțumiți zilei care a trecut. Puteți face un challenge pe Facebook cu cine ați comunicat în ziua respectivă. Probabil ați rupt legătura cu multe persoane cărora nu le-ați scris, ne le-ați sunat, dar avem nevoie acum de socializare. Iată că internetul ne poate ajuta în acest sens fără să ieșim din casă”, spune psihologul.

Cel de-al treilea punct la care oamenii ar trebui să se gândească în fiecare seară este ce au învățat nou? Aurelia Balan spune că învățarea aduce multă satisfacție atât copiilor, cât și maturilor, crește bucuria și îi face pe oameni să se simtă utili.

”Învățarea ne face să ne gândim că azi suntem mai înțelepți decât am fost ieri. Apoi, ați putea onest să vă spuneți la ce vicii ați renunțat sau ce obiceiuri sănătoase ați introdus în viața voastră. E un moment bun să învățați să ascultați și să comunicați cu oamenii care trăiți sub același acoperiș. Aveți poate mai mult timp să vă cunoașteți, să vă vorbiți și să vă faceți planuri”, susține specialistul.

În același timp, mulți părinți care s-au plâns că nu-și cunosc copiii sau nu reușesc să se joace cu ei, sau să le acorde atenția necesară, o pot face acum. Mai mult, părinții au o responsabilitate dublă: să aibă grijă de sănătatea lor, dar să-și susțină și copiii ca aceștia să poată depăși stările emoționale negative provocate de COVID-19.

Жилой квартал - Sputnik Moldova
COVID-19 nu-i împiedică pe oameni să cumpere apartamente: Ce se întâmplă cu prețurile

”Copiii sunt foarte cuprinși de frică, ei la fel se tem și au nevoie să fie ajutați să gestioneze această stare. Așa că spuneți-le pe înțelesul lor ce este coronavirusul. Ziceți-le că virusul călătorește dintr-o țară în alta și a ajuns și în Republica Moldova, iar oamenii de știință caută soluții pentru a rezolva problema. Dar până atunci, este important să fiți eroii lor și să stați acasă. Citiți împreună cu copiii diverse cărți motivaționale, ocupați-vă cu jocuri intelectuale și distractive. S-ar putea să placă tuturor. La fel, sunați-le și părinților voștri și rugați-i să stea în casă, fiindcă sunt cei mai expuși pericolului”, susține Aurelia Balan.

Psihologul le recomandă oamenilor să asculte știri doar o dată în zi, să privească multe filme de comedie, să facă sport în casă, să dezvolte noi abilități și să creeze ceva frumos zi de zi pentru satisfacția lor sufletească.

Aurelia Balan a menționat că COVID-19 este un test pentru fiecare persoană, iar la final toți va trebui să răspundem la câteva întrebări: ne-am învățat lecția, am fost responsabili, i-am ajutat pe cei din jurul nostru și cât de mult ne-am ajutat pe noi?

Ca să nu dăm greș și să fim mândri de noi, psihologul ne îndeamnă să stăm acasă, să ne rugăm, să medităm și să ținem cont de recomandările de mai sus. Doar uniți formăm omenirea și doar împreună pentru o cauză comună vom depăși această provocare a secolului XXI.

Fluxul de știri
0