Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mergem sau nu la Sfânta Liturghie pe timp de pandemie: Ce spune Sinodul BOM - Video

© Sputnik / Miroslav RotariIcoane făcătoare de minuni
Icoane făcătoare de minuni - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii sunt puși în fața dilemei: să meargă sau nu la slujbă pe timp de pandemie, în condițiile în care renunțarea la Sfintele Taine sau teama de a te molipsi de coronavirus în timp ce primește Trupul şi Sângele Domnului înseamnă, de fapt, a înceta a mai fi ortodox.

Întâmplător sau nu, asta însemnând din voința Providenței, pandemia de coronavirus a coincis cu perioada Sfântului Post, când poporul credincios merge, practic, duminică de duminică, la Sfânta Liturghie, unde sărută icoanele, se spovedește și se împărtășește.

În același timp, apelurile autorităților către credincioși a fost mai curând descurajatoare: de a nu merge la slujbă.

Chiar sâmbăta trecută, 21 martie, adică în ajunul Duminicii a treia a Postului Mare, când Biserica prăznuiește închinarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, premierul Ion Chicu a venit cu un apel către credincioși să nu meargă la slujbă la Biserică, să se roage de acasă.

Părintele Sergiu Ivanov, parohul bisericii din satul Vărzărești - Sputnik Moldova
Preot ortodox: Coronavirusul nu se transmite nicidecum prin rugăciune
„În special, pentru că mâine este zi de duminică, zi de mers la biserică, de rugat. Toți suntem credincioși. Toți ne rugăm și seara, și dimineața. Dar, așa cum ne spun reprezentanții bisericii, oamenii trebuie să creadă și să se roage permanent, și nu-i numaidecât să se roage de la biserică. Se poate și trebuie în această perioadă foarte complicată să ne rugăm de acasă, să nu mergem la biserică, pentru că punem viața apropiaților noștri în pericol. În special, mă adresez persoanelor în etate. Dumneavoastră mergeți la biserică și puteți veni acasă să contaminați nepoțeii, copiii dumneavoastră și le puneți viața în pericol. Doamne ferește, dacă se întâmplă ceva cu ei, dumneavoastră nu o să mai aveți viață liniștită. Nu ne salvează nimic dacă noi inconștient ne ducem să ne contaminăm”, a precizat premierul după ședința de sâmbătă a Centrului Unic de Comandă de Gestionare a Crizei Provocată de Coronavirus.

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Societate
Unii șoferi ai microbuzelor de linie din Chișinău au refuzat să iasă la muncă: Iată de ce
În acest context, creștinii sunt puși în fața dilemei: să meargă sau nu la slujbă pe timp de pandemie, mai ales că renunțarea la Sfintele Taine (între care sunt Spovedania și Împărtășania) sau teama de a te molipsi de coronavirus în timp ce primește Trupul şi Sângele Domnului înseamnă de fapt a înceta a mai fi ortodox, a mai crede în Iisus Hristos.

Încă în data de 16 martie, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Moldovei) a venit cu o adresare în care a adoptat o atitudine de compromis și anume a binecuvântat ca, în duminicile a III-a și a IV-a a Sfântului și Marelui Post, Sfânta Liturghie să se săvârșească în curtea bisericii, improvizându-se în acest sens altar în aer liber. Totodată, Sinodul a precizat că Sfintele locașuri de închinare rămân deschise pentru acces la rugăciune.

Iată că luni, Sinodul Mitropoliei Moldovei vine cu un nou apel prin care, într-un mod prudent, fără a contrazice autoritățile, le reamintește credincioșilor, dar și clericilor că în această perioadă bisericile nu sunt închise, oamenii pot să vină la Liturghie, doar că aceasta se oficiază afară, în curțile bisericilor.

Adresarea a fost rostită, în numele BOM, de PS Siluan, episcop de Orhei, vicar al Mitropoliei Moldovei, care vine să dezmintă știrile false că bisericile sunt închise.

"Pentru noi creștinii ortodocși, perioada Sfântului și Marelui Post, o perioadă în care suntem chemați să ne primenim sufletește să ne împăcăm cu noi înșine prin sfânta taină a pocăinței, a spovedaniei și a împărtășaniei este una mai specială pentru că în acest an suntem chemați să facem față unei noi provocări, să învingem acest virus care a pus frică peste întreaga omenire", a spus PS Siluan.

El i-a însemnat pe preoți să oficieze slujbele de duminică, dar și să meargă să-i viziteze pe cei încercați de neputințe în aceste zile, filmulețul video fiind plasat pe youtube de Iulian Proca, realizatorul emisiunii „Cuvintele Credinței” de la postul public de televiziune.

"Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, răspunzând apelului autorităților, a luat decizia ca în duminicile ce urmează Sfintele Liturghii să se săvârșească în aer liber, în curțile bisericilor noastre. Iată de ce chemăm pe părinții, slujitorii Sfintelor noastre Altare ca în această perioadă de încercare să se pună la dispoziția credincioșilor. Bineînțeles că credincioșii au posibilitatea să vină la biserică nu doar duminica, dar și în zile de sărbători. Prin aceasta, încercăm să evităm aglomerația care este contraindicată în această perioadă de încercare. Preoții noștri e bine să meargă să-i viziteze pe cei încercați de neputințe în aceste zile. Iar cei care totuși preferăm să venim la sfânta liturghie să păstrăm indicațiile care ne sunt oferite în acest sens", a mai spus PS Siluan.   

În situația în care ne aflăm astăzi rămâne a fi necunoscut modul în careva fi oficiată slujba din Noaptea Învierii: vor fi sau nu vor fi admiși credincioșii în lăcașele de cult la cea mai mare sărbătoare a ortodocșilor. Rămâne să vedem ce vor spune autoritățile politice și administrative, dar și cele bisericești.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0