Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Companiile moldovenești, lovite în plin de pandemie: Ce spun antreprenorii

CC0 / Pixabay / rawpixel / Strângere de mâna
Strângere de mâna - Sputnik Moldova
Abonare
Antreprenorii din Moldova înregistrează pierderi astronomice pe timp de epidemie. Ce măsuri întreprind.

CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Pandemia COVID-19 a venit ca o furtună peste noi.

люди вышли на прогулку в парк во время карантина  - Sputnik Moldova
Societate
Vor fi sau nu amendați cei care se plimbă prin parcuri pe timp de pandemie

Ne-a dat peste cap ritmul firesc cu care era obișnuiți să trăim. Cei mai afectați de această situație sunt oamenii de afaceri. Aceștia suportă, în această perioadă, pierderi astronomice. Nimic nu o să mai fie ca odinioară, spun unii. Incertitudinea în care trăim îi debusolează și îi lasă cu un gust amar.

De când autoritățile au decis să lase deschise doar magazinele alimentare și farmaciile, ceilalți antreprenori au avut pierderi de 50, 70, 80 la sută, iar alții și-au oprit total activitatea pentru că nu au avut de ales.

Isidor Șendrea este proprietarul unei companii ce se ocupă de comercializarea produselor pentru igienă personală.  

El spune că în această perioadă au fost înregistrate pierderi mari. Dacă până la decretarea stării de urgență, compania livra produse în magazinele din toată țara, acum sunt nevoiți să o facă doar în supermarketuri.

”Cheltuielile au rămas aceleași, dar vânzările au scazut cu 50 la sută. În această perioadă suntem alături de angajați și ne străduim să-i susținem la maximum. Nu este vorba deocamdată de micșorarea salariilor angajaților. O mare parte dintre angajați muncesc de acasă”, a precizat pentru Sputnik Moldova proprietarul unei companii de produse pentru igienă Isidor Șendrea.

Isidor Șendrea a precizat că înainte să fie decretată stare de urgență a făcut rezervă de produse.

Igor Dodon  - Sputnik Moldova
Societate
Cum își vor ridica bătrânii pensiile în plină pandemie: Precizări făcute de Igor Dodon

”Avem relații bune de parteneriat. Acum avem o problemă de import a dezinfectanților. Mai multe țări nu au voie să exporte pe timp de pandemie dezinfectanți. În general, noi putem importa produse din Bulgaria și țările CSI”, a precizat pentru Sputnik Moldova Isidor Șendrea.

Antreprenorul spune că nu știe la ce să se aștepte după acestă pandemie. Este inevitabilă o criză economică și evident că cel mai mult vor avea de suferit oamenii de afaceri. Acum, spune el, prioritară este sănătatea și siguranța angajaților.

Mai mult au de pierdut antreprenorii care au afaceri în domeniul decorului interior. Aceștia spun că pe timp de pandemie nimeni nu este interesat să cumpere astfel de lucruri.  

”În această perioadă oamenii economisesc fiecare bănuț pentru că nimeni nu știe ce va urma. Până săptămâna trecută au fost vânzări în regim normal, acum nu avem deloc vânzări. Angajații noștri au siguranța că în această perioadă instabilă nu vor fi demiteri din funcții deoarece ne pasă de echipa noastră. Doar împreună vom reuși să înfruntăm consecințele acestei pandemii”, a precizat directorul comercial al unei firme care produce șeminee Ana Carolina Barbieru.

Președintele țării, Igor Dodon, a precizat că de astăzi își vor relua programul magazinele agricole, precum și magazinele specializate în comercializarea pieselor de schimb pentru tehnică și utilaj agricol și cele care vând produse pentru dezifectare.

În țara noastră este în vigoare codul roșu de pericol de infectare cu COVID – 19. Autoritățile au decretat stare de urgență. Astfel, totul stă pe loc: instituțiile de învățământ au fost închise, avioanele nu mai aterizează și nu mai decolează de pe Aeroportul Internațional Chișinău, iar prin punctele terestre de trecere a frontierei au voie să vină în Moldova doar cetățenii țării noastre.

Fluxul de știri
0