Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Este pregătită Moldova de un număr mare de infectați cu COVID-19? Ce spune Dumbrăveanu

© Sputnik / Miroslav RotariViorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Viorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveani, a oferit în această dimineață noi informații despre răspândirea COVID-19 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 20 mart - Sputnik. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a reiterat că Guvernul are aprobat un plan de prevenire a COVID-19, care conține mai multe scenarii cu privire la evoluția virusului pe teritoriul Republicii Moldova. 

Медицинские работники проводит диагностические тесты на коронавирус - Sputnik Moldova
Societate
Situația se agravează: Încă 13 cazuri de infectare cu COVID-19

”Sunt desemnate instituțiile medicale strategice în care vor fi spitalizate persoanele. Sunt echipamentele corespunzătoare, există medicamente destinate pentru persoanele care sunt suspecte, dar avem medicamente corespunzătoare și pentru persoanele care sunt deja infectate cu COVID-19”, a menționat oficialul.

Ministrul Sănătății a remarcat că în Republica Moldova sunt efectuate teste pentru depistarea COVID-19 la toate etapele.

”Vreau să menționez că, în comparație cu alte state, de exemplu Franța, unde testele se aplică doar pentru cazurile grave, în Republica Moldova aplicăm teste pentru toate cazurile. Deseori aplicăm nu un singur test, dar chiar două teste, când persoana are o stare satisfăcătoare la externare. Noi aplicăm teste la toate etapele, și la însănătoșirea persoanei, pentru a ne convinge că persoana nu este purtător al virusului COVID-19”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

Oficialul a mai spus că Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică va lansa astăzi o platformă online, care va reflecta situația la zi cu privire la COVID-19. 

Personalul Crucii Roșii se pregătește pentru transportul unui pacient cu Coronavirus în timpul unei simulări, Roma - Sputnik Moldova
Coronavirus, bilanț sinistru: Italia a întrecut China la numărul de decese - 3405 de morţi

Viorica Dumbrăveanu a mai declarat că Ministerul Sănătății cooperează strâns cu poliția, care asigură ordinea publică în spitale și monotorizează persoanelor aflate în regim de autoizolare.

Ministrul a apreciat gesturile agenților economici și ale persoanelor fizice pentru medicii implicați în combaterea COVID-19.

”Ne-a consolidat ca și socitetate, am văzut și apreciem acțiunile care vin din partea societății civile, a agenților economici și a persoanelor fizice care susțin sistemul de sănătate - vorbim și de prânzuri calde care sunt organizate și de transportarea lucrătorilor medicali. Doar solidarizându-ne putem avea rezultatul scontat. Doar împreună putrem ajuta Moldova să depășească situația”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

Anterior, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre mai multe scenarii după car ar putea să evolueze situația legată de coronavurus în Republica Moldova. 

"Specialiștii spun că, potrivit calculelor lor, la un milion de cetățeni pot să fie infectați 150-200 de cetățeni. Deci, potrivit acestor specialiști, 550-600 de cetățeni ar putea fi infectați în țara noastră. Asta nu înseamnă că ei neapărat se vor îmbolnăvi sau că vor deceda. Acesta este unul dintre scenariile pe care le avem în calcul. Dar, potrivit altui scenariu, am putea să avem 1000 sau chiar 1500 de oameni infestați. Avem spitale pregătite special pentru acest scop, în afară de ”Toma Ciorbă”, a declarat șeful statului.

În Moldova au fost confirmate până în prezent 49 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus. Acum două zile s-a înregistrat și primul deces din cauza COVID-19 - a murit o femeie în vârstă de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, care a revenit recent din Italia. 

Fluxul de știri
0