Restricţiile impuse de autorități în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19 au blocat activitatea agricultorilor. Fermierii spun că nu pot să-și desfășoare activitățile deoarece toate magazinele agricole specializate în comercializarea semințelor, a produselor de uz fitosanitar și a altor materii prime, precum și a pieselor de schimb au fost închise. Respectiv, desfăsurarea lucrărilor agricole este blocată.
Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, spune că s-a întâlnit deja cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar doleanțele fermierilor au fost înaintate autorităților.
Și asta nu este singura problemă. Fermierii cer autorităților să faciliteze și intrarea în țară a camioanelor încărcare cu produse și piese necesare lucrărilor agricole.
În contextul în care majoritatea companiilor internaționale specializate în producerea produselor de uz fitosanitar și-au sistat activitatea, agricultorii din țara noastră își fac griji că în acest an nu-și vor putea proteja culturile agricole de boli și dăunători. Și asta, deoarece, astăzi, în Moldova este permis importul doar a produselor fitosanitare cu un termen de valabilitate mai mic de șase luni. Respectiv, agricultorii cer autorităților ca în următoarele trei luni să le fie permis importul preparatelor deja existente în depozitele producătorilor, care au un termen de valabilitate de până la un an.
La fel, asociațiile producătorilor agricoli cer autorităților să nu blocheze exportul produselor autohtone.
„Noi insistăm să fie facilitat exportul produselor autohtone, care se află în depozitele agricultorilor. Noi avem circa 100 de mii de tone de producție în depozite, care trebuie exportate”, conchide Vitalie Gorincioi.
Până la această oră, unele solicitări ale agricultorilor au fost auzite. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis ca începând de luni, 23 martie, magazinele agricole, specializate în comercializarea semințelor, produselor de uz fitosanitar, furajelor și a altor materii prime și produse necesare în procesul tehnologic, să își reia activitatea.