Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situație de urgență în Moldova: Ce a făcut președintele Dodon în nordul țării – Video

© Photo : Facebook / Igor DodonPreședintele Igor Dodon, vizită în nordul țării
Președintele Igor Dodon, vizită în nordul țării - Sputnik Moldova
Abonare
Stare de urgență în Moldova: președintele Igor Dodon a efectuat o vizită în nordul țării unde s-a întâlnit cu autoritățile locale, dar și cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat joi o vizită în nordul țării, unde a participat la ședința zonală cu conducătorii Comisiilor Situații Excepționale din Bălți, Râșcani, Glodeni, Fălești, Sângerei, Florești, Ungheni, Drochia, Edineț și Briceni. În cadrul acesteia a fost discutată situația epidemiologică din țară și acțiunile coordonate care trebuie întreprinse în vederea combaterii și prevenirii răspândirii virusului COVID-19.

La ședință au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Victor Gaiciuc și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, Mihail Harabagiu.

Igor Dodon  - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon: Comerțul cu amănuntul ar putea fi permis după 20 martie - detalii

Pavel Voicu a informat că Poliția desfășoară în comun cu specialiștii de la Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență un instructaj pentru președinții de raioane, șefii inspectoratelor de poliție, medicii de la Agenția Sănătate Publică, cu privire la activitatea Comisiilor Situații Excepționale în situația de criză în care ne aflăm, ”care sunt împuternicirile și atribuțiile acestora, ce măsuri trebuie întreprinse în cel mai scurt timp pentru a localiza persoanele care posibil au intrat în contact cu purtătorii de virus și ce urmează să facem pentru a stopa răspândirea coronavirusului în întreaga țară”.

”Am menționat cât de important este să conștientizăm faptul că pentru a depăși problema legată de coronavirus, toate Comisiile Situații Excepționale trebuie să activeze sincronizat și să nu admită abateri de la deciziile Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și maximă prudență pentru a depăși cu succes această pandemie globală”, a subliniat președintele Dodon.

Întrunire cu unii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova

De asemenea, în cadrul vizitei în zona de nord a țării, Igor Dodon a avut o întrevedere cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel și cu episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim.

”Am discutat despre situația gravă în care s-a pomenit întreaga lume și despre măsurile de depășire a acestui pericol, întreprinse de Guvernul țării, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale. De asemenea, am vorbit despre instrucțiunile pentru slujitorii bisericii și enoriași aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse și Sinodul Mitropoliei Moldovei”, a punctat Dodon.

Episcopii Marchel și Nicodim au manifestat susținere deplină față de acțiunile întreprinse de autorități, inclusiv cele ce țin de organizarea evenimentelor în masă. Potrivit lor, ierarhii și clerul Mitropoliei vor acționa în strânsă coordonare cu conducerea țării, cu serviciile sanitar-epidemiologice și vor lua toate măsurile necesare de protecție.

În special, sfintele liturghii din zilele de duminică vor avea loc în curțile bisericilor, în aer liber, cu respectarea distanței sociale dintre enoriași. Toate lăcașele de cult vor fi asigurate cu soluții dezinfectante necesare. Activitatea tuturor școlilor duminicale va fi sistată.

Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Societate
Dodon: Agenții economici care majorează speculativ prețurile vor fi sancționați - Video

”Am exprimat recunoștință față de ierarhii Bisericii Ortodoxe pentru organizarea activității de voluntariat privind acordarea sprijinului pentru persoanele în etate și cele nevoiașe în această perioadă complicată. Mi-am exprimat speranța că până la Sfintele Paști, cu credință în suflet și acțiuni concrete, vom reuși să stopăm invazia acestei pandemii”, a conchis președintele Dodon.

Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență și cod roșu de pericol de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. În prezent, potrivit ultimilor date oficiale, în Moldova sunt înregistrate 49 de cazuri cu cronavirus.

Fluxul de știri
0